Zondag bad de voorganger in Dronten voor christenen die zich inzetten voor hem die zijn straf had uitgezeten. Als je het nieuws een beetje bij houdt dan weet je dat dit over Benno L. gaat. Ik wist niet dat de vrijwilligers die zich hadden aangemeld leden waren van de kerken in Leiden. Het eerste gevoel dat bij mij boven kwam was dankbaarheid en trots. Zo zou Jezus willen dat we met onze naaste omgaan. En zo komt de kerk ook eens positief in het nieuws. Het is ook goed dat de stad Leiden huisvesting heeft geboden voor deze ex-gedetineerde. Hij zal toch ergens moeten wonen en zo heb je zicht op zijn doen en laten.

Een dag later las ik in de krant dat er veel vrijwilligers waren.

Toch wil ik een paar kanttekeningen plaatsen bij deze actie van vrijwilligers. Er zal zeker nog wel een screening plaatsvinden en er zullen zeker mensen afvallen. Want het is toch niet zo simpel als het lijkt. Het is niet alleen gezellig een uitstapje maken met die man. Het is een grote verantwoordelijkheid. We moeten er voor oppassen dat we van Benno L. niet een troetelpedofiel maken van christenen. Kennelijk moet hij nog wel onder toezicht blijven staan. Misschien is het ook wel om hem te beschermen tegen de omgeving. Maar als je de restricties leest moet hij kennelijk ook tegen zichzelf beschermd worden. Hij heeft een enkelband en deze begeleiding door mensen is geen leuke vrijetijdsbesteding. Dat neemt niet weg dat het goed is dat er mensen zijn die zich zo willen inzetten.

Ik moet ook wel aan de slachtoffers denken. Zij hebben ook zorg van mensen nodig, want zij zullen een leven lang last hebben van het misbruik.

Om te voorkomen dat Benno L. niet weer eens in de verleiding komt om op een verkeerde manier met kinderen om te gaan, moeten we inderdaad bidden voor al die vrijwilligers. Anderhalf jaar moeten zij deze verantwoordelijkheid professioneel kunnen dragen

We mogen steeds voor ogen houden wat Jezus zou doen.

Zou u, zou ik het ook kunnen?

 

Aurelia Jonkman Dronten


Commentaar

 • Missionaire voorbede 2023-11-03 18:25:06

  Eigenlijk richt ik dit commentaar vooral aan mezelf. Omdat ik er zelf vaak niet aan denk als ik op de...

 • Herverkaveling? 2023-10-20 08:35:40

  In de media duiken de laatste tijd geregeld stemmen op om alle gereformeerde kerken op een hoop te...

 • De achilleshiel 2023-10-06 15:18:46

  Soms gebeurt er iets in je omgeving, dat je aan het denken zet. En als je iemand bent, bij wie dat...

 • Start 2023-09-22 17:35:43

  Het vorige nummer van het Kerkblad was het officiële startnummer. Dit Commentaar schrijf ik op de...