Het is 1888. In Noordoost-Friesland heerst grote werkloosheid en de daarbij behorende armoede. Als een arbeider geluk heeft, werkt hij elk half jaar bij een andere boer. De dagloner krijgt geld op de dag dat hij werkt en anders niets. Moeders weten niet meer hoe ze de kinderen moeten voeden en kleden. Het is onzeker of je kunt blijven wonen waar je woont.

En dan hoor je het gerucht. Er is een mogelijkheid om uit deze ellende te komen. Emigreren. Anderen zijn je om godsdienstige reden al voor gegaan naar Noord-Amerika. Maar nu is het de regering van Argentinië die de overtocht voor je betaalt. Wil je dat? Kun je dat? Er is geen keuze. Of omkomen in de armoede of hoop op een beter leven. Wel in een ver vreemd land. Je moet een lange gevaarlijke bootreis maken om er te komen. Mijn overgrootouders hebben de reis met vier kinderen gemaakt.

Maar het was niet het land van melk en honing waar ze terechtkwamen. Beloften werden niet altijd nagekomen. De omstandigheden waren extreem en er was veel ziekte. Mijn overgrootvader overleed in 1889 en uiteindelijk is de rest van het gezin in 1897 berooid teruggekeerd. Er zijn ook emigranten die het wel gered hebben maar ook veel niet.

Het is 2015. In Nigeria is onrust. Boko Haran houdt er huis in het noorden en er dreigt gevaar voor een islamitische staat. Jonge meisjes zijn niet veilig en er is onrust in het land. Er zijn geruchten van landen waar het goed is. In het verre Europa. Als je geld hebt kun je er naar toe. De familie legt geld bij elkaar en de sterkste en slimste jongeman wordt uitgekozen om zijn geluk te zoeken ergens in het noorden. Hij moet wel een gevaarlijke overtocht maken. Maar hij overleeft het. En dan is de teleurstelling. Hij is niet welkom. Ze kunnen hem wel wegkijken. Natuurlijk is er wel werk. In Nederland komen mensen uit Oost-Europa het werk doen waar Nederlanders hun neus voor ophalen. Maar ze vinden dat je terug moet om de problemen in je eigen land te oplossen. Als je dan terug bent in de rotzooi van je eigen land zijn ze je in Nederland en in al die andere rijke landen al  lang weer vergeten.

Nederlanders zijn in het verleden overal naartoe getrokken. Naar Noord-Amerika met onder andere ds. Van Raalte. Naar Australië, Zuid-Afrika, Brazilië. Vluchtelingen kwamen naar Nederland. Hugenoten en Joden. Maar nu Nederland tot de rijkste landen van de wereld hoort, willen we niet delen.

Wat heeft de Here Jezus ons niet geleerd over vluchtelingen. We hebben nog heel wat te doen.

 

Aurelia Jonkman, Dronten


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...