Een poosje terug mocht ik samen met nog zes andere broeders (één diaken, twee ouderlingen en drie predikanten) de classis Leeuwarden vertegenwoordigen op de Particuliere Synode van het Noorden. Omdat er op zo’n vergadering ook wel een aantal rustmomenten zijn, ga je ook wel eens anders naar de broeders kijken. En dan beginnen er toch wel een aantal zaken op te vallen.

 

Allereerst de opstelling. In twee lange rijen zitten de broeders per classis gerangschikt naast elkaar, met aan het hoofd het moderamen. Maar er zit per classis wel een bepaalde volgorde in: eerst drie predikanten, dan drie ouderlingen en tenslotte de diaken. En dan vraag je je af waarom de diaken als laatste en de predikanten eerst? Waarom niet andersom?

 

Vervolgens viel het mij ook op dat ook ouderlingen en diakenen best hun zegje kunnen doen in dit soort vergaderingen. Het zijn niet alleen de predikanten die het woord voeren. Diakenen mogen ook nog de kascontrole doen.

 

En dan niet te vergeten hoe divers men er bij zit. Niet dat het nou veel uitmaakt, want het is maar de buitenkant. Maar toch. De een komt keurig in pak, zwart of donkerblauw. Een ander heeft een mooie combinatie met of zonder stropdas. Er zijn er die het colbertjasje maar thuis hebben gelaten en hun mooi geruit overhemd laten zien met lange of korte mouw. Maar als je ook nog in een trui of T-shirt komt…? Al met al is het voor het oog een kleurrijk geheel.

 

Wanneer de voorzitter van de vergadering voor de opening een gedeelte uit de Bijbel leest zie je dat velen hun Bijbel niet bij zich hebben en dus niet kunnen meelezen. Hoewel je dat tegenwoordig ook op je mobiel kunt doen en dat gebeurt dan door een enkeling ook. Echter, die mobiel wordt, zo lijkt het, tijdens de vergadering ook voor andere doeleinden gebruikt. Je moet natuurlijk wel op de hoogte blijven van het overige nieuws in deze wereld.   

Maar ondanks al deze 'opvallende zaken' zaten de broeders daar met hart voor de zaak van Gods Koninkrijk ten dienste van onze kerken. En daar gaat het tenslotte om.

 

 

Pieter Sijtsma, Dokkum


Commentaar

 • China 2018-04-20 19:27:11

  Amerika versus Rusland. De naoorlogse generatie is ermee opgegroeid. Het is verleden tijd. China...

 • De kracht van de Opgestane Heer 2018-04-13 18:24:37

  Een maand geleden waren we getuige van de kracht van de Opgestane Heer. En dat in 2018! Jezus...

 • Katholiek 2018-04-06 17:44:28

  Als donateur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie ontvang ik bij het...

 • Samenwerkingsgemeenten, ambtsdragers en classis 2018-03-30 17:09:01

  De laatste generale synode van onze kerken nam een besluit over ambtsdragers uit...