We staan aan het begin van een nieuw seizoen, dit nummer van het Kerkblad is het zogenaamde startnummer waarin we wat extra ruimte nemen en nadenken over dat nieuwe begin. Een nieuw begin is altijd weer veelbelovend, alles kan nog. Een nieuw schooljaar, een nieuwe agenda zonder cijfers erin en allemaal verse, nieuwe, lege schriften gaven mij vroeger altijd een heerlijk gevoel. Een gevoel van goede voornemens: alles was nog mogelijk. Ik nam me altijd voor om het nieuwe jaar alles goed bij te houden, netjes te werken en goede cijfers te halen. Een nieuw begin en een positief gevoel. Alles kan en ik ga er iets van maken. Hopelijk hebben we aan het begin van een nieuw seizoen in de kerk hetzelfde gevoel.

 

Van dat positieve gevoel was trouwens zo rond de herfstvakantie al niet veel meer over. Dan waren de eerste cijfers binnen en was er meestal al minstens een onvoldoende gescoord. Dan waren de schriften niet meer nieuw en leeg, dan was de agenda gebruikt en dan was ik al heel wat huiswerk ‘vergeten’ te maken. Een positief gevoel houdt niet altijd stand. En dat zie ik ook terug in mijn werk. Aan het begin van een nieuw seizoen zijn er allerlei plannen en goede bedoelingen, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan onze gevoelens. Er komt lang niet altijd veel van terecht. En met hoeveel goede bedoelingen we ook beginnen: er mislukt altijd van alles en lang niet alles gaat zoals we het bedacht hadden. Het kan je soms een gefrustreerd gevoel geven. Het kan je moedeloos maken. Het kan ervoor zorgen dat je aan het begin al denkt: laat maar….

 

Maar dat is niet de bedoeling! Het is juist van groot belang om elk nieuw seizoen vol goede moed te beginnen. En om niet te veel naar onszelf te kijken. Niet te veel van onszelf te verwachten. Maar om rustig ons werk te doen. Betrouwbaar te zijn. Om samen de schouders eronder te zetten. Natuurlijk gaat er van alles mis. Maar God laat het werk van zijn handen niet los. Gelukkig zit het niet vast op ons.

 

Een gezegend nieuw seizoen gewenst!

 

Wouter Moolhuizen, Dedemsvaart


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...