Wij genoten van onze vakantie in Duitsland. Daar maakten we verschillende keren een flinke wandeling. We gebruikten een wandel-app op de mobiele telefoon die zeer gedetailleerd het gebied waar we waren in kaart bracht. Daardoor wisten we voortdurend of we nog op de goede weg waren. Uit de telefoon klonken de aanwijzingen zodat we wisten of we links- of rechtsaf, of rechtdoor moesten. De wandel-app bracht ons op en langs plekken waar we anders niet zouden zijn gekomen. We genoten van de prachtige natuur. Leuk zo’n wandel-app.

 

Eenmaal in die vakantie-wandel-mood liet ik me verleiden nog een andere app op mijn mobiel te installeren. Die legt de afgelegde wandelingen vast op de kaart, zodat je bij kunt houden en ook terug kunt kijken welke wandelingen je allemaal gemaakt hebt. Je kunt zien welke hoogteverschillen je daarbij overwon, wat je gemiddelde loopsnelheid was en zo nog wat meer. Met andere woorden: je kunt zien wat je gepresteerd hebt. Dat geeft een goed gevoel! En dan kun je die ervaringen via de app ook delen met andere gebruikers ervan. Zodat zij ook zien wat jij allemaal doet, welke wandelingen jij maakte. Omgekeerd kun jij zien waar zij wandelden, of hardliepen, of fietsten of …! En over en weer kun je elkaar complimenteren – thumbs-up!

 

Eerlijk gezegd ben ik niet echt een grote sportieveling. En ik ben ook geen grote gebruiker van sociale media. Ik heb ‘mijn wandelingen’ dan ook slechts met een enkeling gedeeld. Maar ik merkte meteen wel dat deze app iets met mij deed. De niet zo interessante wandelingen, en het regelmatig terugkerende rondje om de plas als we de hond uitlaten, hou ik buiten de app. Ik ‘meld’ alleen de wandelingen die afwijken van het gewone. Waarom doe ik dat? Wil ik toch ook opvallen? En ‘thumbs-up’ incasseren?

 

Ik zeg niets over iemand anders, maar ik ga m’n account op de betreffende app maar beëindigen. En intussen ga ik maar door met dat hele gewone wandelen. Zonder het aan iedereen – of aan u – te melden! Ook als ik de eerstgenoemde leuke wandel-app gebruik.

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen


Commentaar

 • Dat hoort er toch bij? 2020-02-14 18:16:22

  Ze keken vreemd op toen de vraag gesteld werd. ‘Want het hoort er toch bij?’   Iemand vertelde over...

 • De leugen regeert 2020-02-07 18:21:27

  Dit is een uitspraak van toenmalig koningin Beatrix. Zo karakteriseerde zij in 1999 de kwaliteit...

 • Hulpverlening 2020-01-31 18:32:16

  Komende zondag is het hulpverleningszondag. Het is een goed gebruik om in de dienst stil te staan...

 • Maand van de Bijbel 2020-01-24 18:46:24

  We hebben al de bijbelzondag in oktober, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap. Een...