Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur lanceerde vorige week een campagne tegen afleiding in het verkeer. Mensen moeten bewust worden van het gevaar dat het bezigzijn met de smartphone oplevert. Prima zo'n campagne: Rij MONO. Fiets MONO. Mono betekent 'alleen'. Dus: ga ongestoord, niet afgeleid, de weg op.

Appen op de fiets en achter het stuur: onverantwoord. Vorige week nog kwam door dergelijk onverantwoordelijk gedrag van de bestuurder een bestelbusje gevaarlijk dicht bij onze auto. Angstig, zo'n moment op de snelweg. Terecht dat er een zware straf staat op smartphonegebruik in het verkeer: wie daardoor een dodelijk verkeersongeluk veroorzaakt, riskeert straks zes jaar gevangenisstraf.

En wat te denken van het smartphonegebruik op de 'smalle weg' van het geloof? Op mijn bureau ligt een boekje met de titel: 12 Ways Your Phone Is Changing You (12 Manieren waarop je telefoon jou verandert). Een van de manieren waarop de smartphone dat kan doen, is – aldus de schrijver, Tony Reinke – dat we verslaafd worden aan afleiding. Als de digitale afleiding heel heftig is ('we checken onze smartphones 81.500 keer per jaar', een keer per 4,3 minuten), heeft dat ernstige gevolgen. Vele studies laten dat zien: vatbaarheid voor depressie en angst, verminderd concentratievermogen, slechter slapen. 'Digitale afleiding is geen spelletje.'

Ook niet voor christenen. Hoe meer we digitaal worden afgeleid, des te meer we geestelijk worden ontregeld. De telefoon is een 'tijdkiller', en een escape voor dingen die we moeilijk vinden of waar we geen zin in hebben.

Sowieso is afleiding een gevaar voor het geloofsleven, waar die ook door wordt veroorzaakt: voortdurende zorgen, 'liefde voor de wereld', het najagen van ijdelheid. Nee, niemand kan voorkomen dat hij op een of andere manier wordt afgeleid. Maar je kunt wel aan management doen: distraction management (Reinke).

En bedenk: als je de ene demon die jou digitaal afleidt, hebt verbannen, staan er zeven andere demonen klaar om die lege plaats in te nemen. Daarvoor moet dus iets in de plaats komen: concentratie op wat er echt toe doet. Wandel MONO. Volg MONO. Ongestoord, niet afgeleid. Mooie campagne, ook voor de kerk.

 

D.J. Steensma, Feanwâlden


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...