Volgende week is het de stille week of de goede week. De week voor Pasen. In steeds meer van onze kerken wordt deze week gevierd. Elke avond een bijeenkomst waarin kort wordt stil gestaan bij een deel van het lijdensevangelie. Een korte liturgie waarin aandacht is voor het Woord, voor gebed, voor een lied en voor stilte. Een mooie ontwikkeling wat mij betreft. De beschrijving van het lijden van Christus is niet voor niets een wezenlijk deel van het evangelie. Het is goed om daarbij stil te staan in de week voor Pasen.

 

Het is goed om stil te worden als we lezen en overdenken wat Christus heeft gedaan. Hoe Hij de weg van het lijden en van het kruis is gegaan. Het is goed om te beseffen wat dat voor ons betekent. Dat Hij het oordeel over de zonde heeft gedragen. Als we dat beseffen dan maakt dat de stille week inderdaad tot een goede week. En dan helpt ons dat ook om in de wereld waarin we leven gericht te blijven op dat wat er echt toe doet.

 

Daarvoor is het belangrijk om stil te worden. Een week lang bewust vooruit te kijken en toe te leven naar het hoogtepunt van het kerkelijk jaar: Pasen. De dag waarop we horen dat het graf leeg is en de dood overwonnen. Dat Christus voor ons door de dood heen is gegaan. Want dat is uiteindelijk wat ons in dit leven werkelijk hoop, houvast en troost geeft.

 

Stil worden dus. Samenkomen als gemeente en in stille verwondering luisteren naar het evangelie van Jezus Christus en zijn lijden en sterven. Om vervolgens de wereld in gedreven te worden door de vreugde van de opstanding. Want pas vanuit de opstanding is Goede Vrijdag echt een goede vrijdag en is het lijden van Christus echt een goede boodschap.

 

Hopelijk bent u in de gelegenheid om op een of meerdere avonden in de komende week een bijeenkomst te bezoeken en stil te worden. Een gezegende, goede stille week toegewenst.

 

Wouter Moolhuizen, Dedemsvaart


Commentaar

 • OUDERS WAAR ZIJN JULLIE? 2020-09-18 17:51:34

  Deze kop, inclusief hoofdletters, komt uit een tweet van de burgervader van Zoetermeer, Charlie...

 • Waar was jij? 2020-09-11 17:09:52

  Vorige week was het vijf jaar geleden dat Angela Merkel haar overbekende woorden sprak in verband...

 • Deepfake 2020-09-04 17:01:11

  Wat fake news of, in goed Nederlands, nepnieuws is, weten de meeste mensen zo langzamerhand wel....

 • Complotten 2020-08-28 15:04:42

  Een gezond kritisch vermogen is een rijk bezit. Ik gun het iedereen. Een gezonde portie argwaan...