Vorige week maandag overleed Kinga Bán op 37-jarige leeftijd. Op nos.nl stond een kort bericht en een dag later een langer artikel over de christelijke zangeres die vooral bekend is van de band Sela. De vraag was waarom zoveel mensen zo onder de indruk van haar waren. In de eerste plaats heeft dat te maken met haar stem. Ze zong als een engel, zo meldde iemand op twitter. En dat klopt. Op cd had ze een mooie stem, maar als je haar live hoorde zingen was het nog veel mooier. De stem van een engel, zo helder heb ik het nergens gehoord.

 

Maar niet alleen haar stem maakte indruk. Ook haar uitstraling was bijzonder. De show draaide niet om haar. Ze wees niet op zichzelf, maar op anderen. Ze zong en getuigde over haar geloof en hoe God in haar leven aanwezig was. Ook in haar strijd tegen kanker getuigde ze van dat geloof. Het kwam op een bijzondere manier uit in liederen als Ik zal er zijn en (minder bekend) Vreugde van mijn hart en Een weg naar U. Een voorbeeld van geloof: God is de vreugde van je hart – ook als het wonder waar je om bidt uitblijft.

 

Zelf heb ik Kinga Bán voor het laatst zien optreden bij haar afscheid van Sela in december 2017. Ze was toen al erg ziek en dat kon je zien. Ze was ook nog eens erg verkouden en kon nauwelijks zingen. Ik vond het vreselijk. Vond het misplaatst dat ik bij dat kwetsbare, intieme moment aanwezig was. Maar tijdens het concert werd me duidelijk dat zij door daar te zijn, juist voor al die mensen een voorbeeld was. Ze toonde haar kwetsbaarheid. Zij was niet meer sterk, maar het ging ook niet om haar. Ze liet me toen iets zien van wat er bedoeld wordt met de gedachte dat Gods kracht in onze zwakheid zichtbaar kan worden.

 

Diep onder de indruk van een gewoon mens met bijzondere gaven: haar stem, maar juist ook haar houding en het geloof waar ze van getuigde. Die gaven heeft ze tot het einde ingezet in dienst van alle mensen die haar lief waren. En boven alles in dienst van God: de vreugde van haar hart.

 

Wouter Moolhuizen, Dedemsvaart


Commentaar

 • Hoop 2021-01-15 16:11:15

  Half januari. Het is winter. De herfst ligt achter ons, het deprimerende seizoen waarin alles dood...

 • Reden voor ootmoed 2020-12-24 15:22:33

  We hebben dit jaar twee moeilijke kerstcadeautjes gekregen, in de vorm van twee boeken. Het eerste boek...

 • Gelukkige Adventstijd 2020-12-11 17:14:32

  Gelukkig nieuwjaar allemaal. Het lijkt me een goed moment om dat eens te benadrukken. We leven in...

 • Zien we het wel? 2020-11-27 18:49:24

  Dat is de vraag die ik me stel als ik om me heen kijk naar wat er in de samenleving van vandaag...