Het is ongelofelijk en ook beangstigend wat geld met mensen kan doen. De voorbeelden liggen voor het oprapen. Ik denk aan de film The wolf of Wall Street, een Amerikaanse misdaadkomedie uit 2013 gebaseerd op de memoires van beurshandelaar Jordan Belfort met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. In die film worden de grenzen van de wet schaamteloos overschreden en raken de hoofdrolspelers verslaafd aan geld, drugs en seks.    

Ik denk ook aan Jeffrey Epstein, die, zoals nu uit het autopsierapport blijkt, in de cel waarin hij zijn proces afwachtte zich door ophanging van het leven heeft beroofd. Hij werd verdacht van misbruik van minderjarigen, van vrouwenhandel en samenzwering om die misdaden te plegen. Epstein was superrijk. Zijn vermogen wordt geschat op een half miljard dollar. Hij bezat verschillende huizen in Florida en Parijs en was eigenaar van een eiland op de Amerikaanse Maagdeneilanden. Hij was een graag geziene highsociety-figuur die zeer vooraanstaande Amerikanen uitnodigde in zijn huizen om seks te hebben met minderjarigen.    

Een klein verhaal achterin The New York Times zegt meer over Epstein dan de honderden artikelen die de laatste weken over hem verschenen zijn. Journalist James Stuart beschrijft hoe hij een jaar geleden bij Epstein thuis belandde. Hij had hem gevraagd om een interview over Elon Musk van Tesla en werd prompt bij hem thuis uitgenodigd. Het gesprek ging bijna niet over Musk, wel over de man die hem had uitgenodigd. Epstein kende een verbazingwekkend aantal rijke, machtige en beroemde mensen. Overal aan de muren van zijn grote villa hingen foto’s die daarvan getuigden. En hij sprak gemakkelijk over zijn interesse in jonge vrouwen. Hij zei dat het een culturele afwijking was, dat seks met tienermeisjes als crimineel werd beschouwd.   

Beide voorbeelden laten de schaamteloosheid zien van rijke mensen, die denken dat ze boven de wet staan. Ze laten ook zien, dat het gebed van Agur de zoon van Jake nog altijd nodig is: maak me niet rijk, want als ik rijk zou zijn, zou ik U wellicht verloochenen.   

Gurbe Huisman, Winschoten


Commentaar

 • Urk en de grondwet 2021-04-09 15:52:04

  De relatie tussen kerk en staat blijft spannend. De relatie tussen de kerk en de journalistiek...

 • De opname 2021-03-26 16:00:34

  In Amerika kom je auto’s tegen voorzien van een sticker met daarop de tekst: Let op, als de opname...

 • Geroepen tot stemmen 2021-03-12 16:12:03

  Op woensdag 17 maart a.s. worden wij geroepen onze verantwoordelijkheid in het politieke leven te...

 • Kerk in de wereld 2021-02-26 18:10:23

  Aanstoot of getuigenis?   Onlangs las ik iets dat me aan het denken zette en me onrustig maakte. Het komt...