Het lijkt een vast patroon te worden. Kunstenaars, schrijvers, mensen uit de filmwereld en de zeer rijken, leven er op los en dat wordt vanwege hun bijzondere positie getolereerd. Maar dan staat er een slachtoffer op, en dan volgen er meer slachtoffers. Plotseling lijkt iedereen uit zijn roes te ontwaken. Iets wat decennialang moeiteloos kon, kan plotseling absoluut niet meer. Zo is de MeToo-beweging ontstaan. Seks kan kennelijk toch niet helemaal zonder regels.

Inmiddels weten we dat de ongebreidelde vrijheid niet veel goeds heeft gebracht. In deze dagen staat Weinstein in New York voor de rechter. En juist nu is er weer een beroemdheid 'genomineerd.' voor een procesgang.  Justitie is tegen de Franse schrijver Gabriel Matzneff  een vooronderzoek gestart. In 2013 kreeg hij nog een pretentieuze prijs en nu staat er een soort prijs op zijn hoofd. Een van zijn slachtoffers kan ook schrijven. Ze schreef een boek onder de titel  «cursief» Toestemming «einde cursief». Ze was dertien toen Matzneff haar als zijn geliefde verkoor. Natuurlijk ontkent Matzneff alles, dat hoort bij het ritueel. Ook verwijzen beroemdheden graag naar het feit dat er in de jaren zeventig van de vorige eeuw anders over seksualiteit werd gedacht. En dat is ook zo. Althans in elitaire kringen. Verbieden was daar verboden. En iedereen moest delen in hun zegeningen. Ook de kinderen moesten worden bevrijd. Pas na de zaak Dutroux, nu ongeveer vijfentwintig jaar geleden kwam er een kanteling. Toch konden beroemdheden nog lang doorgaan. En nog steeds lijken ze een soort immuniteit te genieten. 

 

Pedoseksualiteit was in de beginjaren zeventig ook in Nederland geen probleem. Ook hier keerde na Dutroux het tij. De beweging probeert wel steeds terug te komen. Bij de laatst Gaypride eisten ze weer een plekje. Ze kregen het niet. Maar hoelang zal onze moraal nog weerstand bieden? 'Stop aids, uit liefde voor alle liefdes', lezen we nog altijd op reclameborden. Beetje nadenken zou geen kwaad kunnen. Blijft er nog wel een klein vraagje. Wat zou ik doen als ik rijk en beroemd was? Ik weet het niet. Het lijkt me verstandig er niet naar te verlangen.

Krijn de Jong, Urk


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...