Wat is er voor bijzonders aan deze datum? Ja, we mogen weer met honderd personen een kerkdienst houden. En het is bijna vakantie.

 

Maar er is nog iets: Op 1 juli gaat de nieuwe wet op de orgaandonatie in. Tot nu toe gold de regel: Als je niet geregistreerd bent, ben je geen donor. Dat gaat straks veranderen, de regel wordt omgedraaid. In principe ben je orgaandonor, tenzij je aangegeven hebt dat je dat niet wilt. In het donorregister kun je vastleggen of je je organen wilt geven aan iemand die ze nodig heeft. Of je geeft aan dat je, om welke reden dan ook, dat niet wilt, of je wilt alleen bepaalde organen doneren. Een derde mogelijkheid is er ook nog, namelijk dat je de beslissing aan de nabestaanden overlaat.

Doe je dat allemaal niet, dan ben je orgaandonor, tenzij je familie duidelijk kan aantonen dat je dat niet gewild zou hebben.

 

Het kan zijn dat je tegen die wet bent. Waarom kan de overheid beslissen over wat er na mijn dood met mijn lichaam gebeurt? Ja, dat is ook wel wat vreemd, maar het feit ligt er nou eenmaal, die wet is er. En het is voor veel mensen ook wel een aansporing om nou eindelijk dat register eens in te vullen. Je was het al een tijd van plan, maar schoof het steeds voor je uit. Het is ook niet zo’n vrolijk onderwerp. En de meeste mensen zullen er nooit mee te maken krijgen, omdat orgaandonatie alleen kan bij iemand die in het ziekenhuis overlijdt, vaak plotseling, bijvoorbeeld aan de gevolgen van een ongeluk.

Juist omdat het meestal zo onverwacht is, is het nodig om er nu met je naasten over te praten. Weet van elkaar wat je zou willen. Niet alleen moeten degenen die achterblijven weten wat de donor wil, vooral als de donor de beslissing aan de familie laat. Als donor mag je ook  rekening houden met de gevoelens van de nabestaanden. Die moeten verder met het verdriet en het gemis.

 

Wilt je meer informatie? Die is te vinden op de website van de Rijksoverheid. En kijk ook eens op de website van de (christelijke) NPV, www.npvzorg.nl, daar kun je een keuzehulp bij orgaandonatie vinden.

 

Janneke van der Molen, Bierum

 

 

 


Commentaar

 • Uitgepraat? 2023-03-11 12:50:15

  Het bericht dat de classis Zwolle haar activiteiten tot een minimum beperkt, kan u eigenlijk niet...

 • Wat bezielt je toch! 2023-02-24 18:19:56

  Binnenkort is het precies een jaar geleden dat Poetin Oekraïne binnenviel. 24 februari 2022...

 • Maakbaar (2) 2023-02-10 18:24:29

  Ruim een jaar geleden, eind 2021, schreef ik al een Commentaar met deze titel. De gedachte van...

 • Altijd die angst 2023-01-27 16:05:32

  Het is een jaar of twintig geleden. Met een groep werkers van de Nederlandse Patiëntenvereniging...