Deze kop, inclusief hoofdletters, komt uit een tweet van de burgervader van Zoetermeer, Charlie Aptroot. In de tweet maakt hij melding van de arrestatie van twee 15-jarigen, die veel alcohol ophadden, zich misdroegen en een groot mes bij zich hadden. Hij noemt dit treurig en roept de ouders op hun jongeren hierover aan te spreken. ‘OUDERS WAAR ZIJN JULLIE? GA OPVOEDEN!’

Messendragende en stekende tieners. Het lijkt een toenemend verschijnsel met name in de grote steden. Het gaat om jongeren in de leeftijdscategorie van 13-18 jaar oud. Ze laten zich volgens de politie beïnvloeden door drillraps, een genre binnen de rapmuziek waarin geweld wordt verheerlijkt en in videoclips de hoofdrolspelers met vuurwapens en grote messen zwaaien. Daarnaast hebben jongeren ook het gevoel, dat ze wel een mes bij zich moéten hebben, omdat hun medescholieren er ook mee rondlopen.         

Ouders, waar zijn jullie? Ga opvoeden. Een terechte oproep. Ouders zijn het eerst verantwoordelijk voor hun kinderen. Niet kerk, school, politie of welzijnsorganisatie. Van alle ouders, ook christenouders, mag verwacht worden, dat ze hun kroost goed gedrag leren, grenzen aangeven en ze aanspreken op ongewenst gedrag. Maar er is meer.     

Ouders, waar zijn jullie? Meneer de burgemeester wij werken. Dat weet u toch wel? Wij hebben geen tijd en energie om onze kinderen op te voeden. Wij moéten beide werken. Regeringsbeleid. Met één salaris kan je vandaag geen huis meer kopen. De huurprijzen stijgen de pan uit. En wie wel voor opvoeding kiest, word fiscaal extreem gestraft. Allemaal beleid. Sorry, onze kinderen zullen zichzelf maar moeten opvoeden. En tegenwoordig heel vaak in een éénouder- of meerouder- of pleeggezin. Want ouders moeten uit elkaar kunnen, als ze dat willen. Ook dat is beleid. Als ze dan met grote messen willen zwaaien en steken, dan roept u ze maar tot de orde.      

Ouders, ga opvoeden. Maar ook: overheid, als je echt om je jongeren geeft, maak dan beleid, dat een stabiele leefomgeving, een thuis voor ze bevordert. Dan gaan ze niet zo gauw met messen zwaaien en steken. Daarvan ben ik overtuigd.    

Gurbe Huisman, Winschoten.             


Commentaar

 • Altijd die angst 2023-01-27 16:05:32

  Het is een jaar of twintig geleden. Met een groep werkers van de Nederlandse Patiëntenvereniging...

 • Dit is de dag 2023-01-13 18:31:25

  Voor alle lezers: veel heil en zegen voor 2023! Aan het begin van het nieuwe jaar worden er altijd goede...

 • Toename van psychische klachten 2022-12-16 18:06:13

  Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan onder volwassenen in Nederland. Daaruit bleek dat...

 • Een nieuwe gelijkenis 2022-12-02 19:21:49

  Soms kan het gebeuren dat je een Bijbelverhaal met nieuwe ogen gaat bekijken. Zo gebeurde het bij...