Soms lees je iets waarvan je denkt: ‘ja, daar gaat het toch eigenlijk om.’

Onlangs las ik de woorden: ‘er is geen andere kerk dan de kerk die door God de wereld ingezonden is.’

Ik moest meteen denken aan alles wat er vandaag de dag speelt in de kerken waartoe wij behoren. Dat is best heel wat. En het maakt ook heel wat los. En ik begrijp er ook een heleboel van. Er moet ook serieus over nagedacht worden. Omdat de kerk niet van ons is, maar van Christus.

 

Ja, maar juist omdat de kerk niet van ons is, maar van Christus, kwam die uitspraak die ik las echt bij mij binnen: ‘er is geen andere kerk dan de kerk die door God de wereld ingezonden is.’ Want zo is het toch werkelijk.

Waarom is de kerk er? En waarom heeft God haar een plek gegeven in de wereld? Dat is, omdat God de kerk wil gebruiken om zijn heilsplan verder uit te voeren. Dat heilsplan dat gericht is op de redding van de wereld, in en door Christus. God is uit op de komst van zijn eeuwige Koninkrijk, de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, waar gerechtigheid zal wonen (2 Petrus 3:13). Daar werkt God zelf aan. Het is zijn plan, en Hij houdt de uitvoering van dat plan zelf in de hand. Waarbij Hij de kerk gebruikt. De kerk is instrument in de hand van God, waarmee Hij zijn plan ten uitvoer brengt. Omdat Hij wil dat heel de wereld zal weten waar het Hem om gaat. Omdat Hij wil dat heel de wereld zal weten dat zijn Koninkrijk er komt.

 

Kijk, en dat klinkt helemaal door in dat zinnetje dat ik las: ‘er is geen andere kerk dan de kerk die door God de wereld ingezonden is.’ God gebruikt de kerk, Hij heeft de kerk bedoeld, om in en aan de wereld duidelijk te maken dat Gods Koninkrijk er eens zal zijn, dat het gaat komen.

En hoe maakt de kerk dat duidelijk? Door – nu al – te laten zien hoe het in dat Koninkrijk toe gaat; omdat daar het woord van Jezus wordt gehoord en gedaan (vgl. Mattheus 7, 24). Ja, want dat werd erbij gezegd: ‘de kerk is aanwezig in deze wereld als een teken van de wereld die komt.’ Opdat de wereld ervan zal weten. O heus, er mankeert nog van alles aan. De kerk weet dat heel goed. Maar toch mag ze in haar woorden en in haar manier van doen zichtbaar maken dat ze gelooft in de Koning van dat Koninkrijk. Dat ze gelooft wat het evangelie zegt. Dat ze gelooft dat het Koninkrijk er echt komt. Daarom is de kerk in de wereld gezonden.

 

Ik las dat zinnetje. En ik dacht, ‘ja, daar gaat het toch eigenlijk om.’ En ik hoop – en bid – dat we het daar in de kerk vooral over zullen hebben.

‘Here, help ons, om uw Koninkrijk zichtbaar te maken.’

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...