‘Een wereld verloren in schuld…’ Daar moet ik steeds aan denken bij het maken van het laatste commentaar van dit jaar. Wat is er veel gebeurd. De jaaroverzichten staan bol van moeiten en zorgen van individuele mensen, maar vooral ook van oorlogen, haat en nijd.  Het lijkt alsof er steeds meer dictators opstaan. Steeds vaker lees je van rechtsongelijkheid, van recht dat bewust kromgebogen wordt. Van moderne slavernij, zoals kleding en andere zaken waar kinderhanden lange dagen voor maakten, onder miserabele omstandigheden.

 

 En dan de schade die door mensen aangebracht wordt aan de schepping. De ontbossing gaat maar door. De lucht wordt er niet schoner op, de gemiddelde temperatuur stijgt schrikbarend. Zeespiegelstijging, maar ook droogte, en dus honger, vooral in landen die zelf weinig bijdragen aan de vervuiling, zijn het gevolg.

Voelen we die schuld? Of knallen we met oud en nieuw nog even flink wat schadelijke stoffen de lucht in? En boeken we alvast onze volgende vliegvakantie? En dichterbij: staan we er wel eens bij stil wat de milieueffecten zijn van de spullen die we kopen? Producten die uit verre landen moeten komen omdat wij ze buiten ons seizoen om zo nodig willen eten. Voor elk boodschapje de auto pakken? U kunt vast wel meer voorbeelden bedenken.

 

Twee schuldigen: overheden en multinationals in het groot, en daarnaast u, jij en ik als consumenten. Beiden hebben we de zorg voor de aarde en alles wat daarop leeft van de Heer gekregen, en wat brengen we ervan terecht?

 

Maar beste lezers, genoeg gesomberd, de zin uit het bekende lied gaat verder: ‘Gods belofte wordt heerlijk vervuld!’ Dat is het geweldige uitzicht voor ons op de drempel van het nieuwe jaar 2024. Er komt een vernieuwde hemel en een vernieuwde aarde. Maar bovenal: er komt een nieuwe Heerser over deze wereld. Een die regeert met recht en gerechtigheid, liefde en trouw, die oog heeft voor ieder mens. Die de natuur zal herstellen tot een waar paradijs. Die licht brengt in de wereldse duisternis, die zelf het Licht voor de wereld is, Jezus Christus. Die hemelse Koning zal alle dictators en egoïstische machten en krachten in deze wereld beschaamd doen staan. Het kan maar zo gebeuren, dat heeft Hij immers beloofd! Zijn wij er klaar voor? Zien we ernaar uit? Leven we ernaar?

‘Een Kind is ons geboren’, zingen we in deze tijd. Maar laten we niet vergeten dat dat Kind de Verlosser werd van deze wereld verloren in schuld, en laten we ons best doen om dat aan de wereld duidelijk te maken.

 

Janneke van der Molen, Bierum

 

 


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...