Zo maar even een rijtje koppen die ik op een nieuwssite op internet tegenkwam:

?Productie en omzet industrie blijven laag?, ?CPB minder somber over werkloosheid?, ?Bescheiden winst voor ING?, ?Aantal faillissementen verdubbeld?, ?Weer minder verhuizingen?, ?Kabinet waakt voor optimisme?, ?Nederlandse economie verder gekrompen?, ?Duitse economie groeit weer?, ?Aegon boekt toch verlies?, ?Nederland blijft in recessie?, ?Flinke daling aantal vacatures?, ?Franse economie uit recessie?, ?Nederland nog niet uit recessie?, ?Huizenprijzen blijven dalen?, ?Zorgpremie wordt fors duurder?, ?ING positiever over Nederlandse economie?, ?Balkenende pessimistisch over recessie?.

En dit is alleen nog maar een rijtje van de tweede week van augustus. Daarvoor en erna zullen nog tientallen van dergelijke krantenkoppen verschijnen. Wanneer je dit zo leest, is het een en al doffe ellende. We zitten diep in de recessie en dat gaat nog wel een tijdje duren. Frankrijk en Duitsland krabbelen weer wat op, maar voor Nederland geldt dat nog niet. We moeten niet vergeten dat Frankrijk en Duitsland beide grote auto-industrie?n hebben, die door regeringsingrepen weer enigszins gaan renderen, bijvoorbeeld door de slooppremie. Voor Nederland geldt dat uiteraard niet.

Het belangrijkste instrument om de economie weer op gang te krijgen, is het rondpompen van geld en dan hoofdzakelijk het geld van de consument. De Nederlander moet het geld wat hij verdient niet alleen gaan sparen of oppotten, maar ook uitgeven. Er moeten producten worden gekocht, vakanties voor worden geboekt, auto?s gekocht, huizen opgeknapt, etc. In de afgelopen 12 maanden zijn de spaartegoeden van de Nederlanders met meer dan 40 miljard euro toegenomen. Wanneer dit geld, of een groot deel ervan, zijn weg gevonden had naar de economie, of te wel, gewoon uitgegeven was, zou de recessie een stuk minder erg zijn geweest.

Maar waarom is dit geld niet uitgegeven? Het antwoord daarop is redelijk eenvoudig te geven: gebrek aan vertrouwen. Consumenten, u en ik, zijn door alle perikelen en daarbij behorende berichten het vertrouwen in de economie kwijtgeraakt. Door de verslechtering is het in ??n keer onzeker geworden of je de volgende maand nog wel aan het werk bent. Een logische reactie is dan om geld te gaan sparen voor een appeltje voor de dorst. De aankoop van een nieuwe of andere auto wordt uitgesteld en die nieuwe keuken kan ook nog wel even wachten. We kopen voorlopig even niet een nieuw huis, want het is niet zeker of we de hypotheek nog wel kunnen betalen. En krijgen we nog wel een redelijk bedrag voor ons huidige huis? Hierdoor komt de economie langzaam aan tot stilstand.

Een volkomen logische reactie waar de meeste Nederlanders (en Europeanen) driftig aan mee doen want de behoefte aan zekerheid is bijzonder groot. Het rare is dat er in het leven eigenlijk niet zoveel zekerheden zijn. Iemand zei eens dat er slechts ??n ding zeker is in dit leven en dat is dat het op een gegeven moment afgelopen is. Voor Gods kinderen zijn er meer zekerheden. We weten dat Jezus Christus voor onze zonden gestorven is en naar zijn Vader is teruggekeerd om voor ons een plaats te bereiden in Gods huis.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we geen rekening moeten houden met de aardse, economische omstandigheden en onverstandig met onze middelen om moeten gaan. Maar enig optimisme zou ook op z?n plaats kunnen zijn. Er zijn signalen dat in de landen om ons heen de economische omstandigheden verbeteren en aangezien Nederland in een later stadium in de recessie terecht kwam, is het niet onlogisch dat we er ook een wat later moment weer uit zullen komen. Echter, garanties en zekerheden worden hier op aarde niet afgegeven.

Bedum                                    
Ren? Nicolai


Commentaar

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...

 • Volle verzekering 2024-02-10 09:35:41

  Een gaatje in de agenda maakt dat wij op vakantie gaan. De camper wordt volgepakt met die dingen...

 • Helpen 2024-01-27 09:14:13

  Het is bijna Hulpverleningszondag en daarom wordt in dit nummer van het Kerkblad ingegaan op...

 • Goed voornemen 2024-01-13 09:36:53

  De stelling die Sake Stoppels, emeritus lector theologie, van de CHE, poneert in zijn bijdrage in...