H1N1 slaat om zich heen en maakt vele mensen ziek. Gezonde mensen met een normale weerstand overwinnen de griep in een periode van ??n tot twee weken. Mensen die tot een risicogroep behoren, worden geadviseerd zich te laten vaccineren omdat zij extra kwetsbaar zijn. Het risico voor deze groepen is namelijk vrij groot om uiteindelijk te overlijden aan de gevolgen van deze Mexicaanse griep.

Minister Ab Klink heeft besloten dat naast de risicogroepen die voor de normale griepprik in aanmerking komen ook zwangere vrouwen en kinderen tussen zes maanden en tot en met vier jaar zich zouden moeten laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. De risicogroepen zijn daarmee de volgende: mensen ouder dan 65 jaar, mensen die bedlegerig zijn, mensen met hart en longaandoeningen, ernstig zieke mensen, mensen met een nierziekte, zwangere vrouwen, jonge kinderen, mensen met een zwak afweersysteem en diabetici.
Er zijn voldoende vaccins om de risicogroepen te kunnen vaccineren, waardoor een ieder die in een risicogroep valt, zich kan laten vaccineren. De vaccins zijn wereldwijd getest en er zijn vrijwel geen ernstige bijwerkingen geconstateerd. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: hoofdpijn, pijn, roodheid, vermoeidheid, koorts, meer zweten, rillingen, gezwollen klieren, jeuk, slapeloosheid, etc.  Hoewel het vaccin tegen de Mexicaanse griep niet op lange termijn effecten is getest omdat er geen tijd voor was, wordt aangenomen dat er geen nadelige gevolgen op lange termijn zullen zijn. Het vaccin lijkt namelijk veel op de vaccins die tegen seizoensgriep worden gebruikt en daar zijn geen nadelige lange termijneffecten geconstateerd.

Al met al lijkt het vaccin dus veel op de vaccins die gebruikt worden tegen de ?normale? seizoensgriep en toch lijkt de weerstand tegen vaccinatie te groeien. Op het internet zijn allerlei samenzweringen te vinden dat het vaccin bijvoorbeeld gebruikt wordt om de wereldbevolking in te krimpen. De leider van Nation of Islam in Amerika, Louis Farrakhan, heeft dit op een toespraak gezegd en daarmee opgeroepen om niet deel te nemen aan het vaccinatieprogramma. Ook in Nederland zijn diverse sites in de lucht die de meest fantastische verhalen vertellen. De site www.argusoog.org spant veruit de kroon. In ??n document wordt de griep met van alles gecombineerd: achthonderd geheime concentratiekampen in de VS, een bijna-ongeluk met een biochemisch wapen, buitenaardse wezens, een zonsverduistering, enzovoorts. Heel knap om alles zo bij elkaar te krijgen. Andere sites zoals www.verontrustemoeders.nl en www.prikmijmaarlek.nl kunnen daar natuurlijk niet tegenop.

Maar nu even serieus: laat u zich vaccineren wanneer u tot ??n van de risicogroepen behoort? Zelf behoor ik niet tot een dergelijke groep, evenmin mijn vrouw en kinderen, waardoor wij de keuze niet hoeven te maken. Uiteraard heb ik er wel over nagedacht. We bidden regelmatig voor een goede gezondheid en wanneer je gezond bent, sta je daar niet altijd bij stil. Wanneer je echter ziek bent, mag je dankbaar zijn dat er medicijnen zijn die je er weer bovenop kunnen helpen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat medicijnen een geschenk van God zijn, waar we ons voordeel mee mogen doen.

Ten aanzien van de vaccinatie geldt hetzelfde. In de 18de eeuw ontwikkelde Edward Jenner in Engeland op basis van koepokken het eerste vaccin tegen pokken. Pokken was een zeer gevreesde ziekte in die tijd: tussen de 10 en 20% van de bevolking overleed eraan. Toch duurde het nog tot 1853 voordat de andere behandelmethoden verboden werden, ten gunste van de vaccinatie.

Vaccineren of toch maar niet? De keuze is aan u. Kies wijs.

Bedum                                    
Ren? Nicolai


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten vanĀ de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...