In de krant lees je geregeld de waarschuwing, dat er in de natuur weer iets aan het uitsterven is. Een paar jaar geleden waren dat de mussen.
De geleerden wisten te melden, dat het kwam, omdat we meer van onderhoudsarme tuinen zijn gaan houden. Het betekent dat we onze tuinen volgooien met straatstenen en ander dood materiaal, waar een mus niet in weg kan kruipen. We moeten meer rommel in onze tuin laten groeien, vooral heggen en struiken.

Niet lang daarna kregen we het bericht te verwerken, dat de zwaluw er ook niet best aan toe was. We stoppen alle kieren en gaten van onze huizen dicht en geen koudje kan meer binnenkomen. Maar met het wonen in een goed ge?soleerd en milieuvriendelijk huis helpen we niet de ozonlaag, maar wel de zwaluwstand naar de knoppen.

Wat doen we eraan? In het geval van de mussen zie ik nog niet, dat er veel plaveisel verwijderd wordt uit de tuinen. En de zwaluwen? Die moeten de boer op om nog een onderdak te kunnen vinden.
De bouwer van ons huis heeft aan de eerste bewoners 3 zwaluwnesten gegeven. Dat is nu 12 jaar geleden en de zwaluwen hebben nog steeds weinig behoefte om in deze bovenwoning te trekken.
De mussenstand lijkt zich echter te herstellen. Tenminste, wel in onze tuin. En wie schetst mijn verbazing, toen ik vorige week zag dat een mus zich over het leegstaande zwaluwpand ontfermde. Een regelrechte kraker. Maar geef hem eens ongelijk? Als die zwaluw niet wil, dan de mus maar.

In de Bijbel zijn deze vogels kennelijk zo belangrijk, dat ze genoemd worden. De zwaluw en de mus. Ze vinden een thuis in het huis van de Heer. Zoals wel meer kostgangers. Soms hele rare kostgangers. En ze mogen allemaal in het huis van de Heer komen.
Een mus en een zwaluw zijn niet zo heel bijzonder in onze ogen. Ze zingen niet mooi. Ze hebben geen kleurige verentooi. En toch, God vindt ze de moeite waard.
Zoals God zoveel, wat in onze ogen nietig en onaanzienlijk is, de moeite waard vindt.
Waarom leren we hier toch zo weinig van?
Laten we er voor zorgen, dat de mus en de zwaluw een huis vinden rondom ons huis. De natuur is zo mooi. En we hebben het allemaal van God gekregen om op te passen en om er van te genieten.

Zelfs de mus vindt een huis
en de zwaluw een nest
waarin ze haar jongen neerlegt,
bij uw altaren, HEER van de hemelse machten,
mijn koning en mijn God.
Gelukkig wie wonen in uw huis,
gedurig mogen zij u loven.

Dronten                                                                               
Aurelia Jonkman


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...