ImageDit weekend is het vijftig dagen geleden dat het Pasen was en tien dagen dat het Hemelvaart was. Je zou zeggen: wat is daar nou zo belangrijk aan? Nou, dat betekent dat het dit weekend Pinksteren is, de herdenking van de uitstorting van de Heilige Geest.

Met Pasen hebben we gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood, wat betekent dat hij heeft geleden voor onze zonden en ons in een nieuw leven zonder zonde wil voorgaan. Met Hemelvaart ging Hij naar de Hemel, terug naar Zijn Vader. Dit betekent gelukkig niet dat Hij ons alleen laat, maar dat we mogen weten dat Hij daar in de hemel voor ons bidt en Zijn oog op ons is. Toen Hij naar de hemel ging gaf Hij Zijn discipelen als opdracht mee om alle mensen op de aarde over Hem te vertellen en beloofde Hij hen dat ze gedoopt zouden worden met de Heilige Geest. Wanneer de Heilige Geest over hen zou komen, zouden ze de kracht ontvangen om te getuigen van Jezus. Op de dag van Pinksteren zaten de discipelen bij elkaar. Het was ook toen al een feestdag bij hen. Het was namelijk het Joodse oogstfeest. Met het oogstfeest brachten de Isra?lieten de eerste vruchten van de tarweoogst in de vorm van broden naar de tempel om ze daar voor de Heer te offeren. Ze offerden de eerste oogst om zo de Heer te danken dat Hij hen weer een oogst had gegeven. Op die speciale Pinksterdag klonk er plotseling een geluid dat klonk als een windvlaag. Het vulde het hele huis waarin de discipelen bij elkaar waren. Ook verschenen er een soort vlammen die zich over hen verspreiden. Hierbij werden ze vervuld van de Heilige Geest. Ze begonnen ineens te spreken en ze spraken in allerlei vreemde talen. Daar hielp de Heilige Geest hen namelijk bij. Er waren mensen uit allerlei volken in Jeruzalem en allemaal hoorden ze de discipelen in hun eigen taal spreken. De mensen snapten niks van dit wonder. Sommigen zeiden zelfs dat de discipelen vast dronken waren. Toen gaf Petrus een toespraak waarin hij zei dat de discipelen niet dronken waren, maar vervuld met de Heilige Geest.

Vanaf dat moment was de Heilige Geest er dus, maar Hij is er nu nog steeds. Hij wil namelijk ook jou en mij helpen bij alles wat we doen. Als we moeilijke dingen moeten doen op school, maar natuurlijk vooral als we andere mensen gaan vertellen over het evangelie. De Heilige Geest woont namelijk in je en daarmee woont ook Jezus in je. De Heilige Geest is namelijk de Geest van Christus. Met dit feit zou je dus eigenlijk de hele wereld aankunnen.

Pinksteren wordt ook wel het begin van de kerken genoemd. Vanaf dat moment trokken de discipelen de wereld in om over het evangelie te gaan vertellen. Overal waar de discipelen kwamen vertelden ze over Jezus en daar ontstonden kerken. Maar, de discipelen deden dit niet alleen. De Heilige Geest hielp hen daarbij. Als je de Heilige Geest hebt ontvangen, betekent dat niet dat je dan meteen geen zorgen en pijn meer hebt. Alleen mag je dan weten dat je je zorgen bij God kunt brengen en dat de Heilige Geest je daarbij kunt helpen. De discipelen hebben allemaal ook geen makkelijk leven gehad en zij hebben ook genoeg tegenslagen gehad. Als er ruzies in de gemeenten kwamen, als er Joden tegen hen waren omdat ze niet in Jezus geloofden en als ze gevangen werden genomen omdat ze over Jezus verkondigden. Maar toch zijn de discipelen op God blijven vertrouwen en de Heilige Geest heeft hen daarbij geholpen.
De Heilige Geest wil dus eigenlijk nog altijd dat mensen met de boodschap van het Evangelie van Jezus de wereld ingaan. Als je doordrongen wordt van de betekenis van het Evangelie wil je eigenlijk dat iedereen in de Here Jezus als zijn Verlosser gaat geloven. Veel mensen zeggen tegenwoordig dat het niet zoveel uitmaakt wat je gelooft, maar dat moet je echt niet geloven. De enige weg terug naar God de Vader is door het werk van de Here Jezus. Met een ander geloof zul je altijd een vijand blijven van God.

Laura van Putten


Commentaar

  • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

    In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....