ImageBij het horen van de naam Herodes denk je waarschijnlijk niet gelijk aan een gelovige man. We kennen deze naam toch vooral van gebeurtenissen als de kindermoord van Bethlehem of de bespotting van de Here Jezus. Toch kon ook iemand die Herodes heette een goede preek best waarderen.

Een nieuwe vrouw
Hoe ik dat weet? Nou, omdat Marcus het in zijn evangelie heeft opgeschreven. In het zesde hoofdstuk daarvan staat dat Herodes Johannes de Doper gevangen had genomen. Daar was ook een goede reden voor: Johannes had de koning op diens zonde gewezen. Want wat was nu het geval? Herodes was een relatie begonnen met zijn nicht Herodias, de vrouw van zijn halfbroer. Zijn eigen vrouw had hij aan de dijk gezet. Dat was natuurlijk recht tegen Gods geboden in. Dat vertelde Johannes de Doper dan ook aan zijn koning.

Een arrestatie
Zulke tegenspraak kun je natuurlijk niet hebben wanneer je een jezelf respecterende vorst bent. Herodias vond het trouwens ook niet leuk om te horen. Zij fluisterde haar nieuwe vlam dan ook in dat die Johannes maar moest doden (Marc. 6: 19). Maar, dat deed de koning niet. Mattheüs zegt dat het was omdat hij bang was voor het volk, dat in Johannes een profeet zag (Matth. 14: 5). Een man van God doden zou natuurlijk voor onrust zorgen. Marcus geeft nog een andere reden: ?Herodes had ontzag voor Johannes, daar hij wist, dat hij een rechtvaardig en heilig man was.? Bovendien bood hij deze man van God bescherming en mocht hij graag naar zijn woorden horen (Marc. 6: 20).
Een ongemakkelijk gevoel
Jazeker, die Herodes hield wel van een goede preek! Is dat niet opvallend? We hadden van alles van de beste man verwacht, maar dit toch zeker niet? Ik keek er in ieder geval wel even van op. Herodes die met plezier naar de donderpreken (want dat waren het!) van Johannes luisterde, daar moest ik toch wel even aan wennen. Maar ja, het staat er toch echt: hij hoorde hem graag. En dat niet alleen. De woorden van Johannes deden ook wat met hem: ze brachten hem ?in grote verlegenheid?. Herodes werd gewezen op dingen die fout zaten in zijn leven en ergens wist hij ook wel dat Johannes gelijk had. Het maakte dat hij zich ongemakkelijk voelde.

Een slechte keuze
We hebben dus het volgende plaatje: Herodes krijgt een mooie preek te horen. Het maakt echt iets in hem wakker en dan?  houdt het op. Zoals z?n kleinzoon Agrippa ?bijna een christen? werd door de prediking van Paulus (Hand. 26: 28), zo luisterde ook ?onze? Herodes vol interesse naar Johannes, maar zonder zich ook echt te bekeren. Hij bleef bij Herodias. Een slechte keuze. Eerst en vooral natuurlijk omdat het een keuze tegen Gods wet betekende. Maar, er is nog iets. Door het hele gedeelte heen zien we dat Herodias kansen zocht om Johannes te doden. Daartoe probeerde ze haar man op te stoken en daarvoor gebruikte ze ? zoals je waarschijnlijk wel weet ? uiteindelijk haar dochter (Marc. 6: 24).

Een les
Hier legt de Bijbel ons een paar duidelijke lessen en waarschuwingen voor. Ik wil er twee nadrukkelijk naar voren halen. Allereerst een voor de hoorder. Herodes bewijst dat het mogelijk is om graag naar de bijbelse boodschap te horen zonder je zonden los te laten. Je kunt prima genieten van een goede preek en tegelijkertijd de ?bekeringsboot? afhouden. Dat is dodelijk. Een preek moet namelijk niet alleen maar een mooie en geestelijk verantwoorde vorm van tijdsbesteding zijn. Nee, het gaat er juist om dat het je ertoe beweegt om uit de zonde weg te vluchten naar Jezus Christus. En dan niet maar een beetje half-half. De Statenvertaling schrijft dat Herodes, als hij naar Johannes luisterde, ?vele dingen deed?. Maar ondertussen hield hij mooi wel de relatie met Herodias in stand. Kijk, zo moet het dus niet. Je kunt niet ?n ?vele dingen? voor God doen ?n ondertussen doorgaan met ? (vul een zonde naar keuze in). God wil h??l je hart, h??l je ziel en h??l je verstand. Houdt zonden waarop Hij je wijst dan ook niet in stand, maar breek er (met Zijn hulp en kracht) mee.

Nog een les
Dan die andere les/waarschuwing. We hebben tot nu toe vooral naar Herodes gekeken, maar laten we de blik nu ook eens volledig op Johannes richten. Hij was het die Herodes steeds weer wees op zijn foute relatie, ook al kostte hem dat uiteindelijk letterlijk de kop. De woorden van God moeten gebracht worden, ook als ze niet gewenst zijn en ze ons misschien wel (veel) kosten. Durven wij nog zo ver te gaan voor onze God? Of moet het vooral leuk blijven, veel opleveren en zeker ook niet teveel kosten?

Herodes hoorde Johannes de Doper graag, maar echt luisteren deed hij niet. Johannes bleef trouw aan het woord van zijn God, ook toen hem dat gevangenschap en dood opleverde. Kijk eens in deze spiegel. Op wie lijk jij het meest?

Alexander Weggemans


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...