ImageDe telefoon ging. Mijn collega. Of ik zaterdag misschien vrij wilde, zodat ik ongestoord naar ?de wedstrijd? kon kijken. Ik bedankte voor zoveel eer: we hadden toch een goede radio op de werkvloer?
De bewuste zaterdag, lekker  vroeg in de ochtend. Ik verscheen op de werkvloer, waar alles alweer op z?n laatste benen bleek te lopen: vrijwel iedereen was een paar uurtjes eerder begonnen, zodat ze hun werk op tijd afhadden voor ?de wedstrijd?.
En dat was dan alleen nog maar mijn eigen geliefde bedrijfje. Tussen deze beide dagen door kwamen er via het nieuws soortgelijke berichten binnen: minder files omdat mensen thuis waren gebleven voor ?de wedstrijd?, dreigende overbelasting van het internet omdat tienduizenden mensen tegelijk via livestreams ?de wedstrijd? wilden volgen, en zo nog wat berichten meer.
Niet dat ik nu donderpreken de wereld in wil slingeren over hoe goddeloos Koning Voetbal en de zijnen wel niet zijn. Ik volg zelf nog wel eens een wedstrijdje, dus dat zou ook maar een schijnheilige vertoning worden. Geen donderpreek dus, wel verbazing.
Want hoe zag mijn kerk er amper 24 uur na een van die veelbekeken wedstrijden uit? Tweederde van de zitplaatsen was leeg. Ook in de kerkenraadbankjes waren de nodige gaten te zien. Nog maar een paar jaar geleden zat alles zo vol. Wat is er veranderd? Ik weet het wel: we hebben geen tijd. Ons leven is te druk om nog iedere zondag 2x naar de kerk te gaan, catechisatie en/of vereniging te bezoeken, ja zelfs om stille tijd te houden. School, werk, familie, vrienden, media, hobby?s, allemaal schreeuwen ze om aandacht en vreten ze tijd. Logisch dus dat ?het geloof? er nog wel eens bij in wil schieten.
Ik denk nog even terug aan die journaals en krantenberichten, aan dat telefoontje en aan die bijna lege werkvloer. We wilden zo graag ?de wedstrijd? zien. Niets was te gek: eerder beginnen, diensten ruilen, afspraken afzeggen en desnoods maar ziekmelden.  
Waarom kan zoiets nou niet als het gaat om dingen die te maken hebben met ?God?, ?Bijbel? en/of ?kerk?? Waarom doen we wel zoveel moeite om tijd vrij te maken voor Koning Voetbal en niet voor Koning Jezus? Waaro? O, mijn tijd is alweer op. Ik moet nog eten en de wedstrijd begint zo?


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...