ImageOp 28 juni a.s. is het 25 jaar geleden dat ds. J. Trommel werd bevestigd als predikant te Kornhorn. Op 25 augustus 2000 werd hij predikant te Lisse en sinds 14 januari 2007 woont en werkt hij in Lelystad.
In onderstaande Spotlight vertelt hij over Gods leiding in zijn leven.

Gedragen en gedreven door Gods liefde en leiding

Het is bijkans onmogelijk om in ??n zin 25 jaar predikant zijn te typeren. Het dichtst bij komt: gedragen en gedreven door Gods leiding en liefde.
Eigenlijk ben ik al meer dan 28 jaar actief in de gemeente. Want nadat ik in september 1981 slaagde voor het kandidaatsexamen in Apeldoorn, ben ik ruim 3? pastoraal werker geweest in de kleine gemeente van Alblasserdam. In deze periode heb ik heel veel geleerd en is in diverse opzichten de basis gelegd voor de jaren die zouden volgen.
Toen ik op 28 juni 1985 in Kornhorn bevestigd werd tot predikant (door mijn leermeester prof. dr. B.J. Oosterhoff) was daar een spannende tijd aan voorafgegaan. Eind januari was ik beroepbaar gesteld. Zes weken moest ik wachten op een beroep - dat was t??n een heel lange tijd. In die weken is God met mij bezig gegaan. Ik wilde n.l. eigenlijk niet naar een grote gemeente, en mijn vrouw en ik samen wilden niet naar het noorden van het land (onbekend maakt immers onbemind). Uiteindelijk kwam het beroep van Kornhorn en al heel snel was het ons volkomen duidelijk: God riep om naar Kornhorn te gaan - een grote gemeente in het noorden van het land! We hebben dit als heel bijzondere leiding en liefde van God ervaren. En we hebben een fantastische tijd gehad in Kornhorn. Op de dag af 15 jaar heb ik deze gemeente mogen dienen.
Eind 2008 heeft Lisse een beroep op mij uitgebracht. Ik had toen niet de vrijmoedigheid om dat beroep aan te nemen. God ging echter verder met ons. Een jaar later vroeg ik zelf een tweede beroep aan en Lisse en Trommel werden naar elkaar toe geleid.
Bijna 6? jaar ben ik predikant geweest in Lisse, een heel andere gemeente dan Kornhorn, in een heel ander deel van het land. In die periode is er veel gebeurd. Dingen zijn opgezet en uitgewerkt. Niet alles ging zoals we het graag hadden zien gebeuren. Toch kon er worden gebouwd en fundamenten gelegd, waarop anderen kunnen verder bouwen.
In de zomer van 2006 kwam Lelystad in het vizier. De contacten liepen uit op een beroep. Opnieuw ervoeren wij de leiding en liefde van God. Sinds januari 2007 mag ik werken in deze gemeente die volop in beweging is en in haar missie heeft verwoord bijbels, gastvrij en missionair te willen zijn.

Gods leiding en liefde hebben mij steeds gedragen en gedreven om Hem te dienen in het ?wondere ambt van predikant?. Niet alleen rondom de beroepen die ik kreeg, maar altijd. Ik heb zelf vaak mogen ontdekken, dat voor de Here niets onmogelijk is. Zelfs als Hij een deur sluit, opent Hij een venster. Die ervaren leiding heb ik vaak mogen delen met anderen om hen te bemoedigen in perioden van zorgen, moeiten en verdriet.
Drie liedfragmenten komen in mijn gedachten en uit mijn hart. ?God is getrouw, Zijn plannen falen niet? (Gez.304). ?Al wat ik nodig had, hebt Gij gegeven; groot is uw trouw, o Heer, aan mij betoond? (Opw.123). En tenslotte: ?De hemel juicht, de kerk getuigt: Groot is uw trouw, o Heer? (Opw.708).

Lelystad                            
Johan Trommel


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...