Image??de waarheid als gordel om uw heupen??

Onderdeel nummer een dat Paulus noemt in Efezi?rs 6:14 is de gordel om de heup. Om precies te zijn zegt hij: ?de waarheid als gordel om uw heupen?. Paulus noemt dit niet voor niets als eerste: het is het eerste wat je doet, je riem om doen. Je zorgt dat je ?ready to go? bent. Doe je riem om betekent dus: bereid je voor, maak je klaar!

Maar, dan zijn we er nog niet. De riem wordt niet voor niets gekoppeld aan de ?waarheid?. Welke waarheid is dat? Wat is nu waarheid, welke waarheid? Daarvoor zijn twee uitleggen: je mag niet liegen, je moet een eerlijk mens zijn. Of: Paulus bedoelt de waarheid van God, de Bijbel. In beiden zit wat moois, maar ook een nadeel. Bij de laatste schuilt het gevaar dat je je krampachtig vasthoudt aan wat God heeft gezegd. Verstand uit, en belijden maar dat het allemaal waar is. Aan de eerste uitleg kleeft nog een groter probleem. Het is niet zo dat mijn eerlijkheid, mijn inzet of mijn geloof wapens zijn tegen de duivel en dat ik mij dus daarmee kan ?omgorden?. Ben jij daar goed genoeg voor?
Er is geen twijfel mogelijk: waar wij ons mee mogen omgorden tegenover de duivel is niet dat wij nooit liegen, maar dat God nooit liegt, dan Zijn Woord waarheid is. Dat wat God ons beloofd heeft, zal gebeuren. Dat Zijn Woord nog steeds nieuw is, voor vandaag. Het is inderdaad geschreven voor een bepaalde tijd, voor de situatie toen, maar daar niet aan gebonden. Dat is waarheid: Gods eigen Woord, ook voor vandaag.

En dat houdt jou broek omhoog. Als je een riem niet goed vast maakt, dan zakt je broek vanzelf af. Dan kun je niet meer door. Met deze Waarheid is dat net zo. Als je deze waarheid afdoet en op zoek gaat naar andere waarheden of afbreuk doet aan Gods waarheid, dan zakt je broek af. Je hele wapenrusting stelt dan niks meer voor. Verder kun je dan niet meer? Daarom noemt Paulus deze ook als eerste. Johannes zegt ook niet voor niets: ?Uw woord is de waarheid?. Daarmee kan je pas vechten: De Waarheid.

Bram Hofland


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...