ImageWat is liefde? Sommigen zeggen: Love is a funny thing. Misschien zo?n verliefd stelletje. Bijvoorbeeld je zus of je broer die net een nieuwe vlam heeft ontdekt en nu nog maar over ??n ding weet te praten. Maar wat als liefde voorbij gaat?

Het lijkt soms alsof er overal liefde is. Loop maar eens door de Herestraat in Groningen en ga maar eens tellen hoeveel stelletjes je ziet. Kijk eens naar de tv: films vol met liefde, Alles is Liefde, reclames, muziek en zo kan ik nog wel even doorgaan. Overal is liefde, zo lijkt het. Maar ook: een moeder met haar kind, een opa en oma samen op pad en zelfs jij met je konijn. Waarom doe je iets voor iemand? Waarom gaat je hart sneller slaan als die ander er is? Liefde.
En wat moet dat dan zijn, deze liefde? Het is - zoals we zien - bijna overal. Daardoor hebben ook veel mensen over liefde nagedacht. Ten eerste moeten we kijken of liefde wel bestaat. Want sommigen zeiden: liefde bestaat niet. Alles wat je doet doe je om er zelf beter van te worden. Waarom help je iemand? Zodat die jou later ook weer wil helpen. Klopt dat? Bestaat liefde niet? Als een moeder haar kind uit een brandend huis haalt, doet ze dat voor haarzelf? Of als iemand een zwerver te eten geeft, verwacht diegene dan iets van die zwerver terug? Ik denk het niet. Wat is nu echte liefde dan wel? In de Bijbel staat daar een hele mooie samenvatting van. Paulus schrijft namelijk: ?Liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan,..?. Dat is nogal wat. Maar dit is wel wat liefde zou moeten zij en daar lees je in de Bijbel overal over. Dit is wat in de Bijbel heet: Agap?, volmaakte liefde.

Kijk nu nog weer eens om je heen. Hoeveel liefde lijkt hierop? Als liefde zo goed is, waarom maakt het dan soms zoveel stuk? Scheidende ouders, 16 en zwanger, of zelfmoord. Ook daar was liefde, eens, net als bij die opa en oma of een moeder met haar kind. Maar het brak, ging stuk, liep niet zoals je had gehoopt. En dan schrijft Paulus zelfs nog: ?Als sprak ik alle talen van alle mensen en die van de engelen, had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong?. Zonder dit kan hij niet, zegt hij. Wat is dit voor liefde? Reclameborden met ontklede dames, hongersnoden en oorlog. En daarnaast: verliefde stelletjes en rozengeur en maneschijn. Waar is die Agap??

Die volmaakte liefde hebben wij verandert in iets goedkoops. In iets dat gericht is op jezelf en dat zit in ons allemaal. Jij wil dat iemand je helpt en jij doet even extra ?lief?. Jij houdt van iemand omdat hij of zij zo ?leuk is?, het haar op de juiste manier heeft gekamd. En die ander, met die rare schoenen...  Maar iemand helpen, gewoon omdat die jou hulp nodig heeft? Ho maar. En terwijl wij daar moeite mee hebben doet God dat wel. Hij houdt van jou zoals je bent, namelijk: zijn kind. En dat doet Hij onvoorwaardelijk. Dat betekent: wat jij ook doet, het doet God niet stoppen met liefhebben. Zelfs als jij nee tegen Hem hebt gezegd blijft Hij van je houden. Je staat in Zijn hand gegrift, Gods tatoeage.

Als je deze liefde inziet, dat God zoveel van je houdt zonder dat jij daar iets aan kan doen, dan verandert je eigen liefde naar andere mensen ook. God houdt van je zoals je bent, maar Hij houdt teveel van je om je zo te laten. Die liefde die wij hebben stukgemaakt wil Hij weer rechtbuigen. Dan ga je weer omzien naar anderen, omdat zij jou nodig hebben. Je gaat anders kijken naar mensen, mensen op wie je eerst neerkeek omdat die niet ?goed genoeg? waren voor jou. Je vergeeft mensen. Is dat niet precies die liefde die je zelf zou willen hebben? Echte liefde, echte Agap? bestaat! Vergeet dat niet! Maar niet buiten God om.

Bram Hofland


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...