De titel boven dit artikel is het thema van de week van verslaving, die van 14 tot 21 november 2010 wordt gehouden. In deze week vragen christelijke verslavingshulporganisaties aandacht voor verslavingen.
In 2006 werd deze week voor het eerst georganiseerd en sindsdien is er elk jaar weer een week georganiseerd met steeds een ander thema. Er zijn onder andere thema’s als ‘jongeren en verslaving’ en ‘leven na verslaving’ geweest. Deze week wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor verslaving en ook om het speciaal bij jongeren onder de aandacht te brengen. De organisaties vinden het belangrijk dat je als jongere al weet wat verslavingen met jou, je familie, je vrienden en je toekomst kan doen. Deze organisaties hebben natuurlijk met veel ernstige situaties te maken: families die niet meer bij elkaar zijn, mensen die zelfmoord plegen en nog veel meer. Daarom vinden ze het belangrijk dat veel mensen er van weten, zodat je de gevaren van verslavingen kennen.
Het bijzondere van deze week is dat het alleen door christelijke organisaties wordt georganiseerd. Zij zien het als een opdracht van God. God vraagt ons namelijk om naar mensen in nood om te kijken. God geeft nog steeds om die mensen, ook al zijn ze verslaafd, en dus moeten wij dat ook doen. Door deze week willen ze mensen laten zien dat er een oplossing is voor verslaving, dat deze mensen weg kunnen komen uit hun problemen. Wat is nou eigenlijk verslaafd zijn? Eigenlijk zegt het woord het al: je bent een slaaf van iets. Je kunt er dus geen dag zonder. Je kunt verslaaft zijn aan allerlei dingen: drank, drugs, roken, seks of gokken.
Het is echt niet normaal hoeveel mensen er verslaafd zijn aan bijvoorbeeld drank. In Nederland zijn er 350.000 verslaafden en ook nog eens 1.400.000 mensen die probleemdrinkers zijn. Probleemdrinkers zijn nog net niet verslaafd, maar zitten wel op het randje. Zij lopen dus wel een groot risico om verslaafd te raken.
In de Bijbel wordt er meerdere malen over het gebruik van alcohol gesproken. En echt niet overal wordt dat direct als negatief neergezet, maar wel wanneer het om te grote hoeveelheden gaat. Zo staan er bijvoorbeeld in Spreuken meerdere teksten over drinken.
‘Van wijn word je een spotter, van drank een braller, wie zich bedrinkt, verliest zijn verstand’ (Spreuken 20: 1). ‘Ga niet om met dronkenlappen, blijf bij gulzigaards vandaan. Want wie slempt en brast, wordt arm, wie altijd zijn roes ligt uit te slapen, gaat ten slotte in lompen gehuld’ (Spreuken 23: 20, 21). In deze twee teksten zie je dus duidelijk dat het niet goed is om te veel te drinken. Je kunt jezelf niet meer goed beheersen en gaat spotten met God, met je eigen gezondheid en leven en met andere mensen. En als je er mee doorgaat, dan gaat al je geld er aan op, kun je niet meer werken en word je arm.

 Deze teksten zijn niet de enige keren dat er over drank gesproken wordt in de Bijbel. Ook in Genesis wordt er over drank gesproken. Daar is Noach dronken en er wordt dan ook negatief over drank gesproken.
Verslaving aan drugs is natuurlijk een bekender probleem en leidt ook veel directer tot schade aan je gezondheid, omdat de schadelijke effecten veel sneller optreden. Ook is het bij de meeste mensen met een drugsverslaving zo dat het teveel geld kost en ze daardoor bijvoorbeeld in de criminaliteit of prostitutie belanden. Ook hebben drugs vaak veel meer effecten op je denken, zodat je niet kan gaan werken en je op die manier buiten de maatschappij belandt.

Als je verslaafd bent aan roken zul je al deze verschijnselen wat minder hebben. Maar roken is ook erg slecht voor je gezondheid en God heeft jou geschapen en je moet je lichaam als tempel van God zien. Dan kun je je wel afvragen of je als christen eigenlijk wel mag roken.

Een ander nieuwere vorm van verslaving onder jongeren is internetverslaving. Bij een internetverslaving kun je aan meerdere dingen verslaafd zijn, bijvoorbeeld aan het spelen van games, porno kijken of de hele tijd in chatrooms zitten. Als je hieraan verslaafd bent gaan je sociale contacten en ook je prestaties op school hieronder lijden en ga je andere afspraken ervoor opzij zetten. Zelfs eten kan er onder gaan lijden, want ook daar ‘heb je geen tijd meer voor’.

Uiteindelijk is het belangrijk dat je je leven niet laat beheersen door welke verslaving dan ook, maar dat je leven op God gericht is en je niet de hele tijd andere dingen nodig hebt om je goed te voelen.

Laura van Putten


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...