2012, de eerste maand is alweer voorbij. Goede voornemens gehad? 60% kans dat je ze nu al niet meer volhoudt. Wat ben jij van plan dit jaar, hoe ga je dit jaar in. Wat zijn je toekomst plannen?

Je denkt vast wel eens na over later. Als je 15 bent, wil je 16 worden. Word je ouder, dan mag je meer. Misschien denk je zelfs wel na over welke studie je straks wilt doen, of waar je op vakantie naar toe wilt. Misschien heb je zelfs goede voornemens, dingen die je aan jezelf zou willen veranderen. Of dromen en idealen die je wilt bereiken. Iets wat je nog eens zou willen doen. Groot of klein, we denken allemaal aan dingen in de toekomst. Of het nou gaat om iets voor morgen of iets ver weg.

Maar toekomst is niet alleen plannen maken. Soms maak je je ook zorgen. Haal ik dit jaar wel op school? Heb ik nog geld aan het eind van deze maand? Ik heb geen zin om te verhuizen. Wat als…? Of mensen die zelfs zoveel problemen hebben, dat ze er niet eens aan toe komen om aan de toekomst te denken. Ze durven het niet, ze hebben genoeg zorgen voor vandaag. Da’s de andere kant van toekomst.

In de Bijbel lezen we ook over mensen die bezig zijn met de toekomst. Speciaal opgeschreven voor ons, zodat wij ervan kunnen leren. Verhalen van mensen die plannen maakten om allerlei mooie dingen te gaan doen, maar je leest ook over mensen die zich juist zorgen maken.

Job bijvoorbeeld. Hij dacht na over de toekomst. Beter gezegd: hij zag geen toekomst meer. Vroeger was hij een rijk man. Hij had veel kinderen en veel bezittingen. Maar nu was alles weg. Hij zat op de vuilnisbelt en was ziek. Omdat alles weg was, werd hij boos op God. Hij zag er geen gat meer in. In Job 3,1 lees je zelfs dat hij wilde dat hij niet geboren was. Wat deed God? God ging met Job praten. En uiteindelijk zag Job in dat hij God nodig had om uit deze ellende te komen. God maakt hem rijker dan ooit tevoren. God gaf hem toekomst. En ook Jezus doet dat later, mensen toekomst geven. Hij geneest blinden, doven en melaatsen. Hij geeft hen toekomst, geeft hen leven!

Dat is maar de ene kant van de toekomst. Kunnen we God ook gebruiken als we nadenken over de goede dingen in onze toekomst? Wil God ons daarbij helpen? Ik denk van wel. God wil dat wij gelukkig zijn, God wil het beste voor ons. En Hij weet wat dat is. Hij weet wat jou en mij echt gelukkig maakt. Als je echte plannen voor de toekomst wilt maken, dan moet je Hem daarbij betrekken. Je moet het durven dat Hij jou toekomst bepaalt en jou helpt. Dat moet je wel durven.

In Mattheus 6,26 zegt Jezus: “Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?” God zorgt voor de vogels, zegt Jezus, waarom zou Hij dan ook niet voor jullie zorgen. Dit betekent niet dat we totaal niet moeten nadenken over morgen, of verder, maar wel dat we daar God bij moeten betrekken. En soms vinden we dat niet leuk.

Naäman bijvoorbeeld. Hij was melaats, had een huidziekte. Hij zag er niet uit. Hij had overal schilfers en ook veel pijn. Hij had gehoord van Elisa, een profeet van de God van Israël. Die zou speciale krachten hebben. Naäman ging daar dus maar eens langs. En hij kreeg het advies zich zeven keer te baden in de Jordaan, een rivier in Israël. Maar Naäman was helemaal niet blij met de opdracht. “Zijn de rivieren van Damascus, de Abana en de Parpar, soms niet beter dan alle wateren in Israël?” zei hij. De Jordaan, da’s maar een minderwaardig riviertje. Dat kan mij nooit helpen. Toch deed hij het en werd beter. Hij kreeg weer toekomst. Door iets waarvan hij zei: dat doe ik niet, zoiets raars! Toch liet hij zich leiden.

Hij durfde het aan toch te vertrouwen op die God. Je leest het door de hele Bijbel heen. Lees de verhalen van Abraham maar eens, Jozef, tot aan bijvoorbeeld de genezingen van zieken door Jezus. God geeft toekomst. Als jij en ik je zo laten leiden door God, dan brengt Hij ons niet alleen hier op aarde toekomst, maar brengt hij ons ook naar de Grote Toekomst. De nieuwe aarde, waar alles goed zal zijn.

Bram Hofland

 


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...