Vraag:

Ik heb een vraag over gebed. Als ik wil gaan bidden, ga ik vaak lopen. Dan loop ik een uur buiten de bebouwde kom en dan bid ik. Mag dat, of moet je per se knielen? Ik doe het omdat ik me dan beter kan concentreren. Er staat ook ergens in Mattheüs: "Als u staat te bidden", etc. Ik weet niet of daar bedoeld wordt of je ook staand mag bidden of niet. Ik kniel maar heel weinig. Vaak zie je wel in de Bijbel dat mensen knielen.

Antwoord:

 

In de tekst die jij bedoelt over staande bidden (Matth. 6:5) veroordeelt Jezus het staande bidden, omdat het voor de farizeeën een demonstratie van hun trots was, zelfs tijdens het gebed. Het gaat om de juiste houding van binnen. Daarom beveelt de Heere de binnenkamer aan. Daar ben je alleen en samen met God, als het goed is. Staand bidden is niet verkeerd. De dominee bidt in de kerkdienst altijd staande en soms de mannen in de gemeente ook. Dan nog komt het op een innerlijk toegewijde houding aan. Staan kan wel meer concentratie geven.

Knielen verbeeldt de nederige houding voor God. Ook dan gaat het echter  om de innerlijke gesteldheid. Ik vind het iets moois hebben als jij je afzondert in de natuur om met God te spreken. Neem je dan ook een Bijbel mee? Het gaat in het echte bidden om stil te zijn voor God en tot God. Kijk maar eens in Psalm 62. De Heere geve je de gezegende gebedshouding, zowel van buiten als aan de binnenkant.

 

Bron: http://www.refoweb.nl/

 

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...