Het schooljaar is nu al weer even bezig en dan heb je weer een doel waar je aan kunt werken. Je kunt met de dingen bezig zijn die je goed kan, maar je gaat ook dingen ontwikkelen waar je nog niet zo goed in bent.

Als je ergens goed in bent, noemen mensen dat ook wel een talent. Waar heb jij talent voor? Zingen, een muziekinstrument bespelen, gastvrij zijn, goed een verhaal schrijven of nog wat anders? Er zijn vele talenten en de een zal ergens beter in zijn dan de ander. Niet iedereen kan meedoen met ‘The Voice’ , maar dat hoeft ook helemaal niet. Jezus vertelt een verhaal in de Bijbel over talenten, dat verhaal kun je lezen in Mattheüs 25.

Jezus heeft de gelijkenis over de vijf verstandige en vijf dwaze meisjes verteld en dan gaat Hij dit verhaal vertellen. Er was eens een man die op reis ging. Hij riep zijn dienaren bij zich en gaf hen zijn geld in beheer. De eerste dienaar gaf hij vijf talent, aan een ander twee talent en aan de laatste gaf hij een talent. Een talent is hier nu wat anders dan wat wij bedoelen, het gaat hier om een hoeveelheid geld. Toen hij dit gedaan had, vertrok de heer. De man die vijf talent van hem had gekregen, ging meteen op weg om handel te drijven en hij verdiende er op deze manier nog 5 talent bij. De man die twee talent gekregen had, deed hetzelfde en ook hij verdubbelde zijn talenten. De man die er maar een had gekregen, begroef het.

Toen kwam de heer terug van zijn reis en hij riep de dienaren bij zich. De eerste man kwam. De heer was erg blij toen hij hoorde dat de dienaar nog 5 talenten erbij had verdiend. Hij stelde de man over nog meer geld en nodigde hem uit voor een feestmaal. Ook de man die er twee talent bij had verdiend ging naar zijn heer toe. Ook met hem was de heer erg blij en ook hij werd aangesteld over meer geld en uitgenodigd voor een feestmaal. Toen kwam de dienaar die zijn talent had begraven. En die vertelde dat hij uit angst besloten had om het talent te begraven. Dit maakte de heer erg boos. Hij pakte het ene talent van hem af en gaf het aan degene met tien talent. En de nutteloze dienaar werd het huis uit gegooid.

Eigenlijk is dit een heel bijzonder verhaal, ook al heb je het waarschijnlijk al best vaak gehoord. Je moet je talenten gebruiken voor God en ze niet begraven of verstoppen. Wij denken wel eens dat God alleen maar liefde is en dat Hij goed voor ons zorgt. En dat doet Hij ook, maar je kan niet alleen maar gaan zitten en wachten. Je moet iets doen met de dingen die je goed kan, ze gebruiken tot eer van God. Als je dat doet, zal God je ervoor belonen en zal Hij je nog veel meer geven.

Nu zeg je misschien: “Maar wat kan ik dan goed” en “Die ander heeft een veel bijzonderder talent dan ik”. Het gaat er niet om dat je een heel bijzonder talent hebt, als je er maar wat mee doet. Je ziet dat ook in deze gelijkenis. De ene man heeft maar 2 talenten en de ander 5, maar de heer is blij met hun inzet en resultaat en ze krijgen allebei nog meer en mogen aan het feestmaal plaats nemen.

Het gaat er in de gemeente en in je leven dus ook niet om wat je precies doet. Misschien vindt jij dat iemand anders iets veel beters doet. Maar als dat jouw talent niet is, zal je daar ook geen plezier in krijgen. Je kunt je dan beter in zetten voor datgene wat je wel kunt, ook al lijkt dat misschien minder. God kan iedereen in zijn Koninkrijk gebruiken, wat je ook doet, als je het maar wilt doen tot eer van God!

 

Laura van Putten

 


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...