Hallo wereld is het thema van de kinderboekenweek. Je hebt er vast al over gehoord. Of misschien heb je er wel iets over geknutseld, of moest je er op school opdrachten mee doen. Dan weet je ook dat de kinderboekenweek gaat over verschillende culturen. Ieder gezin heeft zijn eigen gewoonte. Misschien krijg jij wel groente voor het vlees, maar het kan best zijn dat je buurmeisje het andersom gewend is. Zoals er tussen gezinnen verschillen zitten, zo zitten er tussen landen ook verschillen. In de buurt van Indonesië is het bijvoorbeeld onfatsoenlijk niet te boeren bij het eten, terwijl het bij ons juist heel onbeschoft is.

Gewoonten en tradities.

Het is helemaal niet erg om andere gewoonten en tradities erop na te houden. Maar het is soms wel erg lastig om andere mensen te begrijpen. Toch kunnen we het best wel proberen. Misschien heb je een Marokkaans jongentje in de klas met hele andere gewoonten en vind je het maar vreemd zoals hij is. Als iemand anders is, dan anders wordt je snel gepest. Daar hoef je niet iemand voor te zijn uit een ander land. Daarom is het belangrijk om de ander proberen te begrijpen. Soms is het wel lastig, maar daarom mag je de Here God vragen om je de andere mensen te leren begrijpen.

Altijd gewoonten overnemen?

In Nederland wonen veel mensen van buitenlandse afkomst, maar het kan ook zijn dat jezelf naar een ander land verhuist. In de Bijbel zijn er mensen die naar een ander land verhuizen. Een voorbeeld daarvan is Lot. De herders van Lot en Abraham hadden ruzie gekregen over water. En omdat ze allebei veel vee hadden, besloten ze maar uit elkaar te gaan. Abraham liet Lot kiezen en Lot koos voor het grote, vruchtbare land bij Sodom en Gomorra. Hij ging wonen tussen de mensen die de Here God niet kenden en Hem niet wilden dienen. Niet slim. Je kunt best wel omgaan met andere mensen uit andere culturen, maar het allerbelangrijkste is dat je je Verlosser niet inruilt voor een afgod. Lot geloofde nog wel in de Here God, maar het was wel moeilijk om Hem te volgen. Hij kwam immers nog maar heel weinig mensen tegen die de Here wilden dienen. Dat had zo z´n gevolgen, uiteindelijk verloor Lot zelfs zijn vrouw.

Buitenland, binnenland.

Maar je hoeft niet ver te gaan om andere culturen tegen te komen. Misschien heerst op school of bij je sportclub al een andere cultuur. Een cultuur waarin de Here God absoluut niet belangrijk is. Dan is het heel lastig om Hem te blijven volgen. Als mensen de hele tijd vloeken of zeggen dat Hij niet bestaat is het soms lastig om niet mee te doen en uiteindelijk niet meer te doen wat de Here God zegt. Als het je sportclub betreft, zou je er best eens over na kunnen denken om naar een andere club te gaan. Misschien in een minder hoge klasse, maar wel dichter bij de Here God. En wie is het belangrijkste? Een andere school is niet altijd mogelijk. De Here God zegt ook niet van: zoek het maar uit in deze wereld. Hij zegt juist: Ik wil je helpen om Mij te volgen in de wereld, in de cultuur waar jij staat. Je hoeft het niet alleen te doen, doe het dan niet alleen! Maar sta in de wereld met de Here God aan je zijde. Want als je denkt: ik kan er wel tegen dat mensen vloeken, ik kan het wel alleen, kan er best een moment komen dat je zelf gaat vloeken. Kies dus voor de Here God. Blijf dichtbij Hem. In welke cultuur je ook terecht komt, Hij staat dichtbij je, om je te helpen en je te zegenen. Vertrouw daar maar op!


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...