Je kent vast wel 2 soorten gemeenten. Je woont in een gemeente. Misschien in de gemeente Smallingerland of Oldambt. Er is ook nog een andere gemeente; de gemeente van de Here Jezus, dat is de kerk waar je naartoe gaat. Maar de gemeente van de Here Jezus is zelfs nog groter. Met de christelijke gemeente bedoelen we alle mensen over de hele wereld die volgelingen zijn van de Here Jezus Christus. Ze hebben Hem nodig als Verlosser voor hun verkeerde dingen. Het woord kerk wat je misschien vaker gebruikt voor je eigen gemeente verwijst naar een groep christenen, maar ook naar het gebouw waarin christenen samenkomen. Het woord kerk komt niet voor in het Nieuwe Testament; daar wordt een woord gebruikt dat vertaald wordt met gemeente. Maar waarom hebben we een gemeente, waarom zijn er zoveel soorten kerken?

Een gezin en samen een lichaam.

Vaak wordt de gemeente van de Here Jezus het gezin van de Here Jezus genoemd. Johannes heeft in de bijbel geschreven dat iedereen die in de Here Jezus gelooft een kind van God wordt. God is dan zijn Vader en de andere christenen zijn broers en zussen. Duidelijker is het bijna niet. Want bijna iedereen van ons is in een gezin opgegroeid met broers en zussen. Maar ook als je geen broers en zussen hebt of niet in een gezin bent opgegroeid kun je misschien wel een beetje bedenken hoe dat is. Met broers en zussen moet je liefdevol omgaan. Dat is wel zo belangrijk. Er is een band van liefde als het goed is. Nu kun je niet even goed met elk broertje of zus goed opschieten, maar je moet het er wel meedoen. Je kunt niet net zoals je wel met een klasgenootje doet, er niet meer mee omgaan. Broers en zussen blijf je je leven lang. En om ermee om te gaan krijg je van de Here Jezus aanwijzingen en kracht. Want sommige broers en zussen verschillen heel veel van elkaar. Dat verander je niet zomaar. Samen met de mensen die ook geloven in de Here Jezus ben je 1 lichaam. Dat betekent dat je nog meer bij elkaar hoort, je bent verbonden met elkaar. De Here Jezus is het hoofd van de gemeente. En jij mag functioneren als bijvoorbeeld ‘de hand’, maar dat houdt in dat je dan niet kunt zeggen dat je de voet niet nodig hebt. Als je dat zou doen, dan val je. Misschien zou je het graag zonder een bepaald persoon willen doen, maar dat kan niet. Alles wat bij het lichaam van Christus hoort, kan niet zonder elkaar. Het is ook zo dat wanneer er 1 iemand ziek is, iedereen wel zorg heeft voor elkaar. Dat is toch ook zo bij jouw in het gezin? Als je broer in het ziekenhuis ligt, moet jij er ook wel vaak aan denken, dan ga je op bezoek, maak je iets leuks voor hem. Je probeert hem te helpen. Dat is liefde, samen 1 lichaam zijn.

 

Een gemeente, veel gaven.

Gelukkig kan niet iedereen precies hetzelfde in de gemeente. Gelukkig maar, want als iedereen alleen maar goed was in koffiezetten, dan zouden we er nooit een lekkere cake bij krijgen. Nee, we hebben allemaal verschillende talenten gekregen. De een kan bijvoorbeeld heel goed naar mensen luisteren en is erg attent. Een ander kan heel goed regelen en zorgt dat de kerk goed draait. Zo hebben we binnen de gemeente allemaal verschillende taken. Het is niet zo dat je waardeloos bent. Bij de Here Jezus ben je waardevol, ook al ben je nog zo jong. Juist doordat je jong bent, kun je andere mensen opvrolijken. De Here Jezus heeft voor iedereen een plan en Hij wil dat aan je laten zien. Dat doet Hij door de Heilige Geest, als Hij in je werkt, weet je wat je kunt doen in de gemeente.

 

Een gemeente, maar veel kerken?

Je hebt misschien allang gemerkt dat jij in jouw kerk niet de enige bent die gelooft. Er zijn meerdere kerken die belijden dat de Here Jezus de Messias en hun Verlosser is. We zijn allemaal verschillend en de ene kerk beleeft het geloof in de Here Jezus anders dan de andere. Het is belangrijk dat je niet gaat oordelen dat misschien je eigen kerk beter is dan een andere. De apostel Paulus zei: veel te weten maakt opgeblazen. Maar als je vanuit Liefde handelt, dan sticht dat. Heb elkaar lief, denk niet dat je beter bent dan een ander, want de Here God heeft ons allemaal geschapen naar Zijn beeld. Daarom zijn we goed geschapen. Ja, inderdaad, we doen verkeerde dingen, maar hebben we het des te harder nodig om dichter te leven bij Hem. Zorg ervoor dat je doet wat Hij zegt, laat Hem in alles van je leven regeren.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...