De hemel is voor de meeste mensen een vaag en moeilijk begrip. Wat kun je daar? Is het daar fijn? Hoe zien we eruit? Zie ik daar bekenden? Wat doen we de hele dag? En zo kan ik nog wel even doorgaan met vragen opschrijven die ons bezig houden. Wat misschien wel een overkoepelende vraag is van al die vragen: moeten we uitzien naar de hemel?

Als je een dagje weggaat of je gaat een weekje op vakantie, dan wil je alles weten van de plek waar je naar toe gaat. Wat kun je er voor leuke dingen doen? Is het een mooie omgeving? Ook als je gaat verhuizen wil je graag weten waar je heen gaat en hoe het er zal zijn. Je zoekt informatie op over die nieuwe plek, je leest folders en vraagt misschien aan mensen die er wonen hoe het er is. Als je veel weet over je nieuwe woonplaats of over je vakantieadres, dan krijg je er meestal ook meer zin in. Je weet dan wat je kunt verwachten en wat voor leuke dingen er allemaal zullen zijn.

Wij leven nu op de aarde, maar God heeft ons na dit leven de hemel beloofd. Als je straks naar de hemel gaat, dan wil je toch ook weten hoe het daar is. En als je weet hoe het er is, zal je er dan ook niet naar gaan verlangen? Natuurlijk weten we heel veel dingen niet over de hemel. Het blijft een lastig onderwerp en heel veel zullen we ook niet weten voor we er zullen zijn gekomen. Maar je kunt wel veel lezen in de Bijbel over de hemel en ik denk dat je, als je dat doet, wel gaat verlangen naar de hemel.

In de Bijbel staat ook dat wij mogen uitzien naar de hemel of  ‘de nieuwe hemel en aarde’ zoals in de Bijbeltekst staat. Je kunt hier iets over lezen in 2 Petrus 3:13. Daar staat: ‘Maar wij vertrouwen op Gods belofte en zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont’.

Op aarde gebeuren veel erge dingen en ook veel onrechtvaardige dingen. Soms kun je dan wel eens denken: waarom moet dit allemaal? Kan Jezus niet snel terug komen? Het is goed om te verlangen naar de wederkomst van  Jezus, want indirect verlang je dan ook naar de hemel. Het is goed om te verlangen naar Jezus, omdat we dan op één plaats met Hem zullen zijn. Jezus zegt ook dat Hij ons zal komen halen als het de goede tijd is. Dit kun je lezen in Johannes 14: 2-3, daar staat: ‘In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat Ik een plaats voor jullie gereed zal maken? Wanneer ik een plaats voor jullie heb gereedgemaakt, kom Ik terug. Dan zal  ik jullie met Me meenemen, en dan zullen jullie zijn waar Ik ben.’

Welk woord zou het eerst in je opkomen als je denkt aan de hemel? Leuk en opwindend of juist helemaal niet leuk? Dat is natuurlijk ook al zo als mensen naar christenen kijken. Dat lijkt ze ook niet altijd mooi, omdat ze denken dat je dan van alles niet meer mag, wat ze blijkbaar wel graag willen en belangrijker vinden. Maar wij weten dat een leven met God en Christus ons juist rust en vrede geeft om te leven. Veel mensen worden helemaal niet zo blij als ze over hemel nadenken, ze weten niet zo veel over de hemel en wat ze weten, lijkt ze niet leuk. Er zijn namelijk mensen die denken dat je in de hemel engelenvleugeltjes hebt en dat je ergens in je eentje op een wolkje zit niks te doen. Maar het zal juist een groot feest zijn in de hemel, want God is er. Hij zal er, samen met Jezus, een groot licht zijn. Het zal er mooi zijn, geen ziekte, geen oorlog en we zullen God loven en Hem echt leren kennen! En op welke manier precies, dat zullen we niet weten tot we er zijn.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die denken dat iedereen wel in de hemel komt en dat het er een groot sinterklaasfeest is. Dat is echter ook niet zo en je moet je realiseren dat je er alleen door het geloof in de Here Jezus kan komen.

 

Laura van Putten


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...