De F zit weer in het begin van de maand. Vakantie aan het eind van deze maand, maar ook Valentijnsdag. De winkels kleuren langzamerhand rood, hartjes slaan je om de oren en op school kun je op Valentijnsdag een roos kopen. Misschien heb je wel een vriendinnetje. Of misschien ben je niet verliefd, maar maak je gewoon iets leuks en lekkers samen met je beste vriendin, omdat je samen Zayn van One Direction zo goed vindt. Het kan ook zijn dat je als postbode moet functioneren omdat je broer een meisje van voetbal leuk vindt en jij een kaart of leuk cadeau moet langsbrengen, omdat hij zelf niet durft. Er wordt een boel gedaan, verdiend, gehuild en gezongen over of door de liefde. En het is leuk om eraan mee te doen. Maar aan het eind van het liedje is iedereen op zoek naar Echte Liefde.  Maar wat is echte liefde?

Verliefd

Iedereen kent het wel: verliefde kriebels in je buik, gloeiende wangen als hij of zijn voorbij komt, aan niets anders kunnen denken dan aan hem of haar. Het is duidelijk: je bent verliefd! Verliefd zijn is spannend, leuk en het vreet energie. Helemaal leuk is het als je verliefdheid wordt beantwoord en degene waar je verliefd op bent jou ook leuk vindt. Dus: verkering! Verkering hebben is vaak wel leuk. Samen naar school fietsen of naar de film gaan, verkering kan een leuke tijd zijn. Soms blijven verkeringen aan en blijf je bij elkaar, soms maanden, jaren en als, het echt goed zit, voor een heel leven. Maar als je langer met een jongen of een meisje gaat, kom je erachter dat hij of zij ook eigenschappen heeft die je minder leuk vindt. Als je van iemand houdt, dan kun je dat accepteren, maar soms botst het of voel je je helemaal niet meer happy bij iemand: er was verliefdheid maar er komt geen liefde. Dan moet je het uitmaken. Niet leuk, maar wel beter, want daarna ontdek je dat er in het leven meer is dan die ene persoon.

Toch is verliefd zijn niet altijd leuk. Soms heeft het een nare nasmaak. Soms speelt de jongen of het meisje met je gevoelens en ben je na je verliefdheid ernstig gekwetst. Dat kan als iemand bijvoorbeeld bepaalde gewoonten van jou belachelijk maakt, of als je heel veel gezegd en gedaan hebt met elkaar, je dacht dat hij of zij het helemaal was. Verliefd zijn is leuk, maar het is een middel om te ontdekken of iemand bij je past. Je moet erop letten dat je jezelf niet helemaal verliest in iemand die je maar een paar maanden kent. Verliefdheid wil altijd sneller dan je denkt en maakt geen goede keuzes. Wacht op de liefde.

 

Liefde

Liefde ken je als het goed is wel. Echte liefde komt van de Here Jezus en liefde ervaar je ook in je gezin, ook al is het anders dan een speciaal persoon. Maar de Liefde van de Here Jezus is wel het belangrijkste. Als je de Liefde van de Here Jezus kent en als je jezelf verliest in die Liefde, kom je nooit bedrogen uit. De Here Jezus wil je beschermen en leren hoe je met verliefdheid moet omgaan. Hij wil je ook leren met wie je uiteindelijk gaat trouwen. Soms heb je met meerdere personen na elkaar verkering. Dat is helemaal niet erg, als je jezelf maar niet verliest in de persoon en dichtbij de Here Jezus leeft. Dichtbij Hem leven en verkering hebben met iemand die ook dichtbij Hem wil leven, is het mooiste wat er is. Dan ervaar je optimale liefde. Niet altijd natuurlijk, mens blijf je, maar dan ben je wel bij de Bron van Volmaakte Liefde, Die nooit opraakt. Zorg dat je hart vol is van de Volmaakte Liefde, voordat je verliefdheid je overvalt. Want als de Here Jezus in je hart woont, kan Hij ervoor zorgen dat je geen ernstige wonden oploopt. Verliefdheid is leuk, Valentijnsdag ook, maar zorg ervoor dat je de Echte Liefde al in je leven hebt toegelaten. Put uit Die Bron en laat Hem je de weg wijzen. Dan kun je een stuk onbezorgder genieten van verliefdheid.


Commentaar

 • Kleine kerken 2020-02-21 10:41:37

  Op zondag 9 februari werd de laatste dienst gehouden in de GKv van Dokkum. De gemeente gaat...

 • Dat hoort er toch bij? 2020-02-14 18:16:22

  Ze keken vreemd op toen de vraag gesteld werd. ‘Want het hoort er toch bij?’   Iemand vertelde over...

 • De leugen regeert 2020-02-07 18:21:27

  Dit is een uitspraak van toenmalig koningin Beatrix. Zo karakteriseerde zij in 1999 de kwaliteit...

 • Hulpverlening 2020-01-31 18:32:16

  Komende zondag is het hulpverleningszondag. Het is een goed gebruik om in de dienst stil te staan...