Heb jij ook zo’n hekel aan huiswerk? Denk je dat je eindelijk vrij bent van school, mag je weer aan de slag! Alsof je nog niet genoeg wiskunde had gemaakt… Of je mag nog weer werken, ook zo leuk. Weer op naar de supermarkt om vakken te vullen. En anders heeft je moeder nog wel weer een klusje voor je. Je bent ook nooit vrij!

Het heerlijkste moment van de week vind ik: als je weet dat je al je werk af hebt, en niks meer te doen hebt. Lekker bezig voor jezelf. Vrij zijn, heerlijk! In de Bijbel lees je dat Jezus ons ook vrijheid komt brengen. En dan niet van school en werk ofzo. Nee: Hij brengt échte vrijheid. Vrijheid van zonden!

Al sinds Adam en Eva is er een gat in ons hart: een lege plek. De plek waar God hoorde. Precies zoals het was in het paradijs. Dat was een schitterende plaats waar je kon leven samen met God. ’s Avonds wandelde je even met Hem om over de moeilijke dingen te praten, je maakte met Hem een grapje en Hij gaf je wat advies. God woonde bij je, in je hart. Maar helaas: Adam en Eva luisterden niet naar God. Ze aten toch van die boom, ondanks dat de Heer nog zo had gezegd dat ze dat niet mochten doen. Ze zochten hun geluk niet bij God maar ergens anders.

Bij jou en mij is het net zo. Wij luisteren ook zo vaak niet naar God. Hij vertelt ons wel hoe we moeten leven. We hebben een Bijbel, Gods Woord, we hebben dominees en een kerk. Geen excuus! En toch doen we zo vaak wat we liever zelf willen. Daardoor komt er een gat. Want God ontbreekt in ons hart. Wij hebben Hem daaruit weggedrukt. We willen het zelf uitzoeken. God hoeft mij toch niet te vertellen hoe ik gelukkig moet worden? En sindsdien vullen we dat gat in ons hart met van alles en nog wat, opzoek naar het ware geluk.

Je kan dat gat opvullen met geld. Maar hard werken, veel baantjes nemen naast school, om maar zoveel mogelijk te verdienen. Hoe meer ik heb, hoe meer ik ben! Als ik maar die mooie telefoon kan kopen, of die mooie iPad. Nou, dan voel ik me helemaal top. Beter tenminste dan die ander. Of je vult het gat met seks en porno. Stiekem kijken naar blote vrouwen en denken dat niemand het merkt. He, wat is daar nou erg aan? Wie heeft daar nou last van? Ook kan je het vullen met boosheid. En maar boos zijn op je klasgenoot, of op je ouders omdat ze gescheiden zijn. Je pest mensen om je heen, zodat je je maar beter voelt dan hen. Of steel je wel eens omdat je je daardoor stoerder voelt. Misschien ben je enorm jaloers op mensen om je heen en wil je maar meer en meer hebben. Of… Noem maar op. Druk bezig om dat gat in je hart te vullen met iets waar je mee hoopt gelukkig te worden.

Met al die dingen vullen we ons hart. Ze nemen de plaats in van God. Eigenlijk worden ze zelf God. Ze zijn zonde. Dat is ook precies de betekenis van zonde: je doel missen. Al die dingen zorgen ervoor dat je je doel mist: leven samen met God. Samen zoals Hij het ooit eens bedoelde: in het paradijs wandelen met Hem. Daardoor verdienen wij straf. Straf omdat we God uit ons hart wegdrukken. Straf omdat we Hem niet op nummer 1 zetten maar liever zelf uitzoeken hoe we moeten leven. Straf omdat we weigeren naar Zijn stem te luisteren. Ja: jij en ik, wij verdienen de dood. Wij verdienen een leven zonder God, wij verdienen de hel. De plek waar God niet is.

Maar gelukkig hebben wij een God die van ons houdt. Zelfs ondanks onze fouten, onze zonden. Ondanks dat wij tegen Hem kiezen. Hij laat ons niet vallen. Hoe ver we ook van Hem zijn, Hij zoekt ons op! En daarom stuurt Hij ook Jezus. Zijn eigen Zoon. Waarom? Om ons een goed voorbeeld te geven, te laten zien hoe het moet? Ja, ook. Maar vooral om de dag die we straks gaan vieren: Goede Vrijdag. Op Goede Vrijdag stierf Jezus namelijk in jouw en mijn plaats. De straf die wij verdienen, om de zonden die wij doen, neemt Jezus op zich. Al die dingen die tussen ons en God in komen staan, waardoor wij het niet verdienen zijn kind te zijn, die vergeeft Jezus. Alles neemt Hij weg. Er is vergeving. De straf die wij verdienden is weg, voorgoed.

Jezus brengt echte vrijheid. Vrijheid van de straf die wij verdienden. En ook vrijheid van dat we telkens maar opzoek moeten naar het echte geluk. Jezus wil namelijk ons niet alleen vergeven, maar ook dat gat vullen. Hij wil namelijk daar wonen. Hij wil je hart weer mooi, schoon en heel maken. Alle troep uit je leven wil Jezus samen met jou daar weghalen. En je weer maken zoals je bedoeld bent, een kind van God. Leven met Hem.

Dat is echte vrijheid. Geluk is niet te vinden buiten God om. Echt happy voel je je pas als je leeft met Jezus. En dat kan. Want die straf, die heeft voor jou weggenomen. Goede Vrijdag, toen ging Jezus voor jouw aan het kruis. Hij was zonder zonde, maar Jezus koos ervoor te sterven in jouw en mijn plaats. Zodat wij nooit meer hoeven te sterven en eeuwig mogen leven met Hem. Echte vrijheid, dat is Goede Vrijdag. Leven met God, zonder zonde, zonder pijn, zonder verdriet. Dat gat in je hart, is weg. Tenminste, als je in Hem gelooft. Freedom is Here!

Bram Hofland


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...