In april werd er in Surhuisterveen een jongerenzendingsavond georganiseerd. Zo’n 125 jongeren waren bijeen om te luisteren, in groepjes te discussiëren en vragen te stellen. Door tijdgebrek konden niet alle gestelde vragen beantwoord worden. Om de pijn wat te verzachten, worden een aantal van deze vragen in That’s the question alsnog behandeld.

Vraag:

Waarover start je een gesprek?

 

 

Antwoord:

Een goed gesprek is niet een gesprek waarin jij je goed voelt omdat je je ei kwijt kunt. Ook geen gesprek waar jij met de vermanende vinger een ander tot orde roept. Het is een contactmoment waarvan de gelovige én de ongelovige beide ervaren dat het wat toevoegt. Hoe kun je ervoor zorgen dat die ander een positieve indruk overhoudt van het gesprek met jou? Door die ander te verrassen met iets wat goed is. Zelfs mensen die het je lastig maken kun je verrassen door hen te zegenen (Mat. 5). Zegenen is iets goeds geven, of iets goeds zeggen waar die ander blij van wordt.

Kijk eens naar Jezus. Hoe begint Hij het gesprek met de Samaritaanse vrouw? Hij maakt contact. Totaal tegen alle verwachtingen en regels in stelt Hij deze vrouw een vraag. Hij vraagt zelfs haar hulp. “Kunt u voor mij wat water putten?” En daarna biedt Hij gratis het kostbare levende water aan waar je diepste dorst lest… Hij verrast de ander met kwetsbaarheid, goedheid en het aanbod van iets heel waardevols.

De vraag: “Waarover start je een gesprek?” is gevaarlijk. Je krijgt zomaar het idee dat het jouw taak is om de agenda voor het gesprek te zetten. Dat is het niet. Als je oprecht contact zoekt met een niet-gelovige, ga dan eerst luisteren. Vragen stellen is het geheim! Interesse tonen en invoelend luisteren, dát is de kunst. En je zult merken dat je met goede vragen interessante dingen gaat horen. Alleen dat luisteren is al een gave van onschatbare waarde.

Enkele jaren geleden gingen twee mensen  van House of Hope door de Rotterdamse binnenstad. Ze mochten binnenkomen in het huis van een vrouw van lichte zeden. Een uur lang hoorden ze het trieste levensverhaal van deze vrouw. Uit het buitenland gelokt, door haar man gedumpt, in de prostitutie gekomen. Na een uur roept de vrouw: “Waarom luisteren jullie eigenlijk naar mij? Hier wil nooit iemand naar mij luisteren, ze willen alleen mijn lichaam!” Dat gaf het duo de kans om uit te leggen dat de liefde van Christus ons van mensen doet houden en ook leert luisteren. Het werd voor deze vrouw de omkeer van haar leven.

Waarover start je een gesprek? Dat weet je nooit van te voren! Ga het gesprek in, luister naar de ander en luister tegelijk naar God. Bid zachtjes: “Heer, is er iets wat ik namens U aan deze persoon mag doorgeven?” En zó luisterend ga je ontdekken hoe jij een bijdrage aan het gesprek kunt geven, die voor de ander van waarde is.

 

Bram Dingemanse


Commentaar

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...

 • Godsdienstvrijheid een zegen 2022-06-03 15:31:24

  Het is gewoon een gegeven. Onze samenleving wordt steeds seculierder. Onlogisch is het niet dat...

 • Kirill 2022-05-20 17:21:12

  Kirill, of Cyril is 75 jaar en sinds 2009 de patriarch van Moskou en van alle Russen en de Primaat van de...

 • Jubileum predikant 2022-05-06 09:12:18

  Regelmatig lezen we in het kerkblad een interview met een predikant, vanwege een jubileum. 25...