Het einde van het schooljaar komt in zicht. Als het goed is, hoef je nog maar iets van 2 weken naar school. Volgend jaar misschien andere groep, of spannender: een andere school. Sommige mensen kijken terug op het jaar. Misschien dat je juf of meester ook terugkijkt. Wat heb je allemaal geleerd? Of misschien heb je zelf iets geschreven of getekend voor de schoolkrant. Ook dan kijk je terug op iets in wat je afgelopen jaar hebt gedaan. Terugkijken op iets is soms heel goed. Je ziet wat goed was, wat er verkeerd ging en hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Misschien doe je dat ook na een sportwedstrijd.

Looking back

Maar belangrijker is het om terug te kijken en te zien wat je allemaal van de Here God hebt gekregen. Het afgelopen jaar heb je wijsheid gekregen om te leren wat je kon leren. Hij gaf je kinderen waar je mee kon spelen, of zelfs vrienden. De Here heeft je beschermd onderweg, gaf je sport, een lieve vader en moeder. Hopelijk heb je een heel leuk jaar gehad. Het is altijd goed om samen met de Here God terug te kijken op het afgelopen jaar, of op iets anders. De Here God wil je laten zien hoe groot Hij is, Hij wil je troosten als je over de gebeurtenis heel verdrietig bent, Hij wil je vergeven als je spijt hebt over je fouten, Hij wil je vernieuwen, Zijn Kracht geven om door te gaan, zodat je met frisse moed aan iets nieuws kunt beginnen. Als je dat doet, biddend samen met de Here God, zul je ontdekken hoe een geweldige God wij hebben en dan kun je ‘dank U wel’ zeggen. ‘Dank U wel’ voor alles wat Hij gaf.

 

Terugkijken? Liever niet!

Terugkijken kan soms ook heel verdrietig zijn. Het kan zijn dat je iemand bent verloren in de afgelopen tijd. Het kan zijn dat je oma overleden is, of een jonge bekende. Moet je dan ook dankbaar zijn? Moet je dankbaar zijn als je bent blijven zitten en nu al je vrienden in een andere groep zitten? Of zelfs naar een andere school gaan zodat jij als enige achterblijft? Dankbaar? Als je niet weet hoe het verder moet en je erg opziet tegen het komende jaar? Ook dan kun je terugkijken. Terugkijken in je leven en je herinneren welke grote dingen de Here God heeft gedaan in je leven. Terugkijken kun je ook in de bijbel doen. Dat klinkt misschien gek, maar in de bijbel hebben mensen ook erge (maar ook hele fijne dingen) meegemaakt. Al deze verhalen vertellen Gods grootheid en laten zien wat de Here God in je leven wil doen als je naar Hem toegaat met alles wat je bezighoudt. Bij alle dingen die gebeuren; zorg ervoor dat je ze samen met de Here God beleefd.

 

Wandelen met God

In de bijbel wordt verteld over Henoch. Hij wandelde met de Here God. Ook jij kunt wandelen met de Here God, al lijkt dat heel raar. Want is er iemand die God heeft gezien? Misschien wandel je ook wel eens met iemand. Er zijn mensen die tijdens wandelingen hele gesprekken voeren, uithuilen bij de ander en na de wandeling zich stukken beter voelen. Zó mag jij ook met God wandelen. Want door de Heilige Geest wil de Here God ook altijd bij jou zijn. Omdat Hij bij je is, kun je altijd in gedachten, maar ook hardop met Hem praten. Overleggen wat je in een situatie moet doen. De Here is er altijd om naar je te luisteren en Hij spreekt terug; in je gedachten, in de bijbel, door andere mensen en zo zijn er veel meer dingen waardoor God jou kan antwoorden. Hij antwoordt niet altijd direct. Maar probeer het maar eens. Overleg in je dagelijks leven maar met de Here God. Dank Hem als je op de fiets zit, of neurie een liedje voor Hem en kijk af en toe terug en bedank de Here God voor alles wat Hij doet. Hij zal je steeds meer geven om voor te danken!


Commentaar

 • Zeven vinkjes 2022-07-01 18:00:29

  Zomaar op een avond word ik gefascineerd door het verhaal van een schrijver, die aan tafel zit bij één...

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...

 • Godsdienstvrijheid een zegen 2022-06-03 15:31:24

  Het is gewoon een gegeven. Onze samenleving wordt steeds seculierder. Onlogisch is het niet dat...

 • Kirill 2022-05-20 17:21:12

  Kirill, of Cyril is 75 jaar en sinds 2009 de patriarch van Moskou en van alle Russen en de Primaat van de...