Het nieuwe schooljaar begint weer bijna. Voor veel scholieren en studenten is dat het moment om doelen te stellen voor het nieuwe schooljaar: ik wil dit jaar over, ik wil mijn diploma halen, ik wil mijn studie afmaken en ga zo maar door. Het is goed om in je leven doelen te hebben, dan kun je ergens naar toe werken en ben je gemotiveerd.

Doelen stellen, ik denk dat veel mensen het doen, maar niet bij iedereen lukt het ook om ze waar te maken. Je hebt namelijk een bepaalde discipline nodig om je doelen te verwezenlijken. Als je een goede discipline hebt, zet dat je aan tot werken. Dan wil je voorkomen dat je fouten maakt of ze anders zorgen dat je ze verbetert. Toch is het niet altijd makkelijk om gedisciplineerd te blijven en je doelen voor ogen te houden. Andere dingen kunnen zoveel leuker en aantrekkelijker lijken. Toch zul je soms door moeten zetten, ook al vind je het niet zo leuk.

Je kan natuurlijk ook het gevoel krijgen dat de doelen die je gesteld hebt niet meer realistisch zijn en dat het eigenlijk niet meer de dingen zijn die je wilt bereiken. Dan moet je nagaan of je wel op de goede weg zit, op de weg die God voor jou bedacht heeft. Je kunt erg gefrustreerd raken als je merkt dat de weg die je bewandelt niet de goede is. De vragen die boven kunnen komen, kunnen bijna verwijten naar God zijn: ik dacht dat dit Uw bedoeling was en nu vind ik het niet leuk meer of ben ik niet meer gemotiveerd. Als dit zo is, mag je God aanroepen en Hij zal je dan ook antwoord geven. Dit is ook een belofte die Hij geeft in Jesaja 33:3. Daar staat het volgende: ‘Roep mij aan en Ik zal je antwoorden, Ik zal je grote wonderlijke dingen bekendmaken, dingen die je volkomen onbekend zijn.’

God zal je helpen om je doelen weer helder te krijgen en die hoeven niet hetzelfde te zijn als eerst. Het kan best dat je erachter komt dat je opleiding toch te moeilijk is of dat je met de studie toch niet de baan kan krijgen waar je zo op gehoopt had. Dat kan lastig zijn, want dat betekent dat je wat anders moet gaan doen en dat je alles wat je hebt opgebouwd moeten laten gaan. Tegelijk kan het ook heel mooi zijn: je gaat aan een nieuwe uitdaging beginnen en ook daar zal God je weer helpen en zal Hij je bijstaan.

Dit alles begint wel met het vertrouwen op God. Je moet erop vertrouwen dat Hij het beste met je voorheeft en dat Hij de leiding heeft in jouw leven. God belooft ons in Psalm 32 dat hij ons zal helpen. In Psalm 32:8 staat het volgende: ‘Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad, op jouw rust mijn oog.’ Ik denk dat God hier heel duidelijk maakt dat Hij met ons mee gaat en ons wil helpen!

Denk voordat je grote keuzes moet maken dus ook goed na over wat je wilt bereiken. Wat zijn de je dromen en plannen voor de toekomst. Begin niet zomaar ergens mee zonder dat je een doel hebt. Als je geen doel voor ogen hebt, zul je gefrustreerd raken omdat het niet lukt en omdat de dingen niet zo gaan als jij ze wilt. Maak je keuze dus samen met anderen, maar vooral samen met God. Bid en praat met God bij belangrijke keuzes en Hij zal je duidelijk maken wat het beste voor jou is. Hij kent jou beter dan wie dan ook, zelfs beter dan dat jij jezelf kent. Waarom zou je dan alles zelf willen beslissen en niet gewoon samen met God? Dat is dan toch veel verstandiger en beter om te doen? Hij heeft het beste met je voor en hij zal er altijd voor ons zijn! Stel je doelen dus met je ogen op de Hemel gericht.

 

Laura van Putten


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...