Even nadenken hoor: een tandenborstel, tandpasta, korte broeken, lange broeken, T-shirts, bloesjes, hempjes, pyjama, zaklamp, ondergoed, boek, papier, pen, fototoestel, woordenboek (voor de vreemde taal!), zonnebrandcrème, handdoek, gel, deo, adressenlijst (voor de kaartjes!), telefoon, oplader, en natuurlijk je eigen kussen.

Is dat alles? Weet je zeker dat je niks bent vergeten? Deur op slot, in de auto, en karren maar! Op naar vakantie. Heerlijk even weg, uitwaaien, en lekker bijkomen voor komend seizoen. Misschien ga je naar een nieuwe klas, of zelfs een hele nieuwe school. Wie weet wat je allemaal maar weer te wachten staat. Maar, wacht eens even: heb je wel alles mee? Volgens mij ontbreekt in het lijstje het belangrijkste: de Bijbel!

‘Heb je die echt nodig dan?’ denk je misschien. Gaat God dan met me mee naar Zuid-Frankrijk, Zweden of Italië? Ja, echt wel! God belooft dat Hij altijd met je mee gaat, waar je ook maar bent. Lees maar eens in Ps. 95: ‘De HEER is een machtige God, een machtige koning, boven alle goden verheven. Hij houdt in zijn hand de diepten der aarde, de toppen van de bergen behoren hem toe, van hem is de zee, door hem gemaakt, en ook het droge, door zijn handen gevormd.’ God heeft alles gemaakt. Waar je ook bent, Hij is er ook.

Misschien had je juist wel gehoopt even zonder God te zijn. ‘Nu effe niet hoor, even ontspannen!’ Maar weet je: pas als je samen met Hem op vakantie gaat, kan je echt relaxen. Want Hij belooft voor je te zorgen, met je mee te gaan en je te zegenen. Hij wil juist graag dat je ontspant en geniet van al het goede dat Hij heeft gemaakt. De zon, waarvan je zo bruin bent? Het lekkere vlees dat je op de BBQ legt? De gezelligheid die je hebt met mensen om je heen? Die bergen waar je doorheen wandelt? Dat is Gods werk! Geniet dus met de Schepper!

Daarom is het goed als de Bijbel ook staat op het lijstje van de spullen die mee gaan op vakantie. En niet alleen de Bijbel, maar God zelf. Vakantie is niet een tijd zonder God. Maar juist met God! Maak tijd vrij om met Hem te bidden, te genieten van wat Hij geeft en te lezen uit de Bijbel. Samen met God mag je op pad! Je mag Gods zegen meenemen, ook op vakantie!

Toen wij op vakantie gingen deden we eerst altijd iets raars in de auto, voor we wegreden. We gingen bidden. We vroegen aan God: ‘Wilt U met ons mee gaan, wilt U ons veilig doen aankomen op bestemming en ons een goede tijd geven.’ Dat maakt direct heel je vakantie anders. Je laat niet alles achter. Je school, vrienden, hobby. Nee, één ding mag je meenemen: God zelf. Dan wordt heel je vakantie anders. Niet alleen maar genieten en niks doen. Maar genieten samen met Hem die het jou allemaal geeft.

Ik hoop dat voor jou, voor mij, de vakantie een tijd is waarin je God beter leert kennen. Door het hele jaar heen heb je vaak maar weinig tijd. Van school, naar voetbal, naar dansles, en dan nog even huiswerk maken. Maar in de vakantie, dan heb je vaak alle tijd. Gebruik die tijd dan goed!

Ik ga op reis en ik neem mee… Wat zeg je ervan? Neem je die Bijbel mee? Ik kan het je aanraden! Ga samen met God op reis, en je hebt de beste vakantie die je maar kan hebben. Er is iemand die met je meegaat. Je bent niet alleen. Zie welke dingen Hij heeft gemaakt voor jou, en geniet! Ik weet wat ik in mijn koffer meeneem: Zijn Woord, de Bijbel. En jij?

Bram Hofland


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...