In april werd er in Surhuisterveen een jongerenzendingsavond georganiseerd. Zo’n 125 jongeren waren bijeen om te luisteren, in groepjes te discussiëren en vragen te stellen. Door tijdgebrek konden niet alle gestelde vragen beantwoord worden. Om de pijn wat te verzachten, worden een aantal van deze vragen in That’s the question alsnog behandeld.

 

Vraag:

Hoe ga je om met mensen die zeggen: “Prima voor jou, niks voor mij”?

 

 

Antwoord:

Pas liep ik door de stad. Komt een man op me af die me een gratis NRC aanbiedt.  Voor mij hoeft dat niet en ik wimpel het af. Terwijl ik door wil lopen, beweegt hij mee en wil hij nog weten waaróm ik het aanbod afsla. Met natuurlijk de gedachte dat ik me zou bedenken. Irritant.

 

‘Behandel  mensen zoals je zelf behandelt wilt worden’, zegt Jezus (Mat 7:12). Dus als ik te horen krijg, na het Evangelie aangeboden te hebben: “Prima voor jou, niks voor mij,” dan respecteer ik dat. Teleurgesteld doorzeuren over het waarom werkt averechts.

 

Een tijdlang heb ik gedacht dat het slim was om het “niks voor mij” te voorkómen. Bijvoorbeeld door mensen niets aan te bieden en alleen maar aardig te zijn. Als je mensen geen keuze voorlegt, hoeven ze ook geen nee te zeggen en dan hou je wel de band vast. Wacht je gewoon tot ze een keer zélf gaan vragen…

 

Tot ik begreep dat deze manier van doen gewoon slappe thee is, angst voor teleurstelling. Jezus wijst me een andere weg. Lees Lukas 10:1-21. Je mag onbekommerd, ook aan mensen die je nog niet zo goed kent, de vrede van God aanbieden. En dan kunnen twee dingen gebeuren.

 

1) De vrede die je uitstraalt en aanbiedt wordt weerstaan. Jezus zegt dan dat die vrede als het ware terugketst. Hij komt weer gewoon bij jou terug! Niks geen teleurstelling of faalgevoelens. Vrede. En volgens Jezus mag je diezelfde vrede dan gewoon aan anderen aanbieden.

 

2) De vrede wordt ontvangen. Mensen reageren positief, nieuwsgierig, open. Jezus beveelt ons dan om bij die persoon te blijven. Bouw een relatie, leer elkaar kennen, leg de principes van het Koninkrijk uit, genees de zieken en help deze mens een discipel van Jezus te zijn.

 

Wat vind je hiervan? Hoe ga jij om met deze les die ik je via Jezus’ woorden doe toekomen?  Hoor ik je nu denken:  “Prima voor jou Bram, niks voor mij?” Dat méén je niet!

 

 

Bram Dingemanse


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...