Het nieuwe schooljaar is alweer begonnen. Waarschijnlijk ben je alweer een beetje gewend aan je klas, je nieuwe juf of meester, of hoef je bijna niet meer te zoeken naar het lokaal waar je naar toe moet. Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen. Bij een nieuw schooljaar kun je verwachtingen hebben. Misschien ben je net naar de eerste klas gegaan of heb je nu eindelijk die meester die iedereen zo tof vindt. Het kan best zijn dat je dit jaar goed wilt presteren. Je wilt overal voldoendes op en nog beter je best doen. Je wilt in je sport nu eindelijk een niveau klimmen. Verwachtingen en plannen voor het nieuwe jaar, je kunt ze allemaal in je hoofd hebben, maar hoe zorg je ervoor dat dit jaar je plannen echt worden en je verwachtingen uitkomen?

De onmogelijke opdracht.

In de bijbel vind je niet zo makkelijk verhalen over nieuwe schooljaren of dat er iemand voor een jaar een nieuwe sport gaat uitproberen. In de tijd van de bijbel gingen de dingen vaak anders dan nu. Maar dat wil niet zeggen dat je de bijbel maar aan de kant kunt smijten. De bijbel zegt wel degelijk dingen die je nu kunt toepassen. Dit keer bekijken we eens het verhaal van Nehemia. Hij begon niet aan een nieuw schooljaar, maar aan een heel moeilijke opdracht. Het is misschien heel anders dat jouw situatie, maar je kunt wel degelijk van het leven van Nehemia wat opsteken.

 

Nehemia is schenker van de koning. Hij werkt aan het hof en heeft misschien wel een relaxt leventje. Hij is Jood en het land waar hij nu is, is niet z’n vaderland. Zijn voorouders waren ontvoerd uit hun eigen land en werden gebruikt als slaven of knechten. Veel Joden verlangen weer terug te keren naar het land waar ze eigenlijk thuishoren. Nehemia houdt van de Here God. En als hij op een dag hoort dat de Joden die wel in Jeruzalem wonen het erg moeilijk hebben en dat de muren van Jeruzalem stuk zijn, barst hij in tranen uit. Maar hij blijft niet bij de pakken neer zitten, nee, hij gaat meteen naar zijn Vader. Zo doet Nehemia heel vaak. Nehemia praat in gedachten heel vaak met de Here God. ‘Wandelen met God’ noem je het ook wel. Hij stort alles waar hij mee zit uit in gebed voor de Here God.

 

Geen treurwilg, maar actie!

Nehemia blijft niet treuren, maar hij weet dat de Here God naar hem luistert en vertrouwt op Hem. Hij voert het plan uit dat de Here God aan hem duidelijk heeft gemaakt. Hij gaat naar de koning om hem hulp te vragen, heel gevaarlijk in die tijd! Als de koning in een slecht humeur was, kwam je soms niet levend uit het paleis. Natuurlijk zal Nehemia bang geweest zijn. Maar hij vertrouwt op God. Terwijl hij met de koning praat, bidt hij in gedachten tot zijn Vader. En God helpt hem. Alles waar hij de koning om vraagt, wordt hem gegeven. Is Nehemia nu trots op zichzelf? Nee! Want de Here God zorgde dat het lukte. Nehemia geeft Hem terecht de eer.

 

Goede actie, boze reactie.

Als Nehemia in Jeruzalem aankomt, gaat hij eerst bezig met voorbereiden. Hij kijkt hoe het met de stadsmuur gesteld is. Niet best dus, maar dat deert Nehemia niet, de Here God kan immers alles! Nu hij goed voorbereid is, vraagt hij mensen om hem te helpen. Nehemia pakt het verstandig aan en betrekt de Here God in alles wat hij doet. Zo gaan ze aan de slag. Maar niet iedereen is blij. Er zijn enkele vooraanstaande mannen die het maar niks vinden. Ze proberen Nehemia verdrietig en belachelijk te maken. Nee, Nehemia is niet goed snik en iedereen die hem helpt spoort helemaal niet. Uitgelachen worden kent iedereen wel. Het is niet leuk. Maar laat je niet ontmoedigen! Nehemia doet het ook niet. Het eerste wat hij met z’n boosheid en teleurstelling doet is naar zijn Vader gaan. En de Here moedigt hem aan. Nehemia spreekt dan zijn helpers moed in. Zo dragen bijna alle inwoners van Jeruzalem een steentje bij. In 52 (!) dagen werd de muur van Jeruzalem herbouwd. Dat is echt supersnel. In die tijd had je geen cementauto, accuboormachine of een kraan die de stenen op de goede plek zet. Nee, de mensen werkten met hun handen. Dat duurt veel langer, maar zo zie je maar weer, dat de Here God zorgt voor het onmogelijke. Dat komt omdat de Here God macht heeft over alles. Hij is groter en Hij kan en weet alles, Hij is Almachtig!

 

Wat heb jij hier nu aan?

Tja, denk je misschien. Leuke inleiding, maar zodra het over de bijbel gaat, snap ik niet meer wat ik aan dit verhaal heb het komende jaar. Voor mij geen vieze handen. Ik race op m’n elektrische fiets naar school en maak m’n huiswerk achter de pc. Nehemia? Wat moet ik met hem? Het enige is misschien dat ik voor een moeilijke taak sta, maar ik red mij wel hoor. Ik ga dit jaar vast wel over; kwestie van je best doen. Toch kun je heel wat van Nehemia opsteken. Hij zette zichzelf niet voorop, maar de Here God. Hij was voortdurend op zoek naar wat de Here God van hem wilde, Nehemia wandelde met de Here God. Hij sprak veel met God en betrok de Here in alles wat hij deed. Na een goede voorbereiding ging hij aan de slag en hij bleef op de Here God vertrouwen. Als je zo leeft, haal je het meeste uit jezelf, omdat de Here God door je werkt. Ga ook met je boosheid en teleurstelling naar je Maker toe. Hij is de grote Gever van wijsheid en kracht. Oplossingen, troost en nog veel meer is er bij de Here God. Begin het nieuwe jaar met de Here God en vergeet niet Hem overal bij te betrekken.


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...