‘O nee hè! Niet mijn mobiel leeg!’ Heb jij dat nooit? Heb je net je mobieltje nodig omdat je band lek is, is ‘ie op! Vergeten aan de oplader te leggen? Snel zoeken naar een oplader, want zonder mobieltje geen Whatsapp… En na een lange dag college is het bij ons op school ook altijd strijden om de stopcontacten, zodat iedereen zijn laptop weer op kan laden. Snel, voor de accu op is!

Iedere nacht leg ik mijn mobiel en tablet weer aan de oplader. Want ja, anders is de batterij al veel te snel op. Je moet je apparaten opladen, anders heb je er niks aan. Accu’s zijn super handig, maar je moet er wel voor zorgen dat ze vol zijn. 0%, en je mobieltje is uit…

Net zoals je mobieltje of tablet of wat dan ook op kan zijn, zo kan jij ook ‘op zijn’. Jij kan op ook 0% accu zitten. Soms zit je er even helemaal doorheen. Je voelt je down, je hebt nergens zin in. Je bent moe en kunt je nergens toe zetten. Misschien ben je wel heel erg verdrietig ergens over, of zit je gewoon niet lekker in je vel. Of heb je helemaal geen zin in God, Bijbel, catechisatie of wat dan ook. Ja, soms zijn wij ook gewoon op. 0% energie. Je bent op, klaar, uit…

Wat doe je daaraan? Kijk, een mobieltje, daar steek je een stekkertje in, stop je in het stopcontact, en je bent klaar. Easy! Maar met jou en mij? Hoe laad jij je op? Hoe zorg je ervoor dat je je weer happy voelt, zin in de dingen hebt, je weer een beetje beter voelt? Hoe wordt je weer blij? Nou, wij kunnen ons ook opladen. Jij en ik, wij hebben ook een stekkertje! En afhankelijk van in welke contactdoos je de stekker stopt, wordt je opgeladen!

Sommige mensen proberen zichzelf op te laden met geld. Hoe meer geld in de portemonnee, hoe beter je je voelt, toch? Als ik maar genoeg heb, dan voel ik me vast wel weer beter. Zoveel mogelijk bij de AH werken om de bankrekening elke maand weer bij te vullen: hoe meer geld, hoe gelukkiger ik wordt! Iemand anders probeert zichzelf op te laden door veel uit te gaan. Elke donderdagavond is ‘ie te vinden in de kroeg: flink wat biertjes, gezelligheid en leuke dames. Anderen denken weer energie te krijgen door veel te studeren, de allerbeste van de klas te worden en slimmer dan iedereen te zijn. En anderen… Noem maar op. Denk maar eens bij jezelf na. Hoe probeer jij gelukkig te worden? Wat houdt jou veel bezig? Waar ben jij helemaal vol van?

Weet je, al die dingen waardoor mensen zich proberen op te laden: het werkt niet! Die stopcontacten, geld, seks, studie, hobby en werk: het laadt je niet op! Het maakt je niet gelukkig! Het zorgt er niet voor dat de batterij van je leven vol wordt! Het kan nooit geven wat je echt nodig hebt, waardoor je echte energie krijgt! Dat kan alleen bij Jezus! Luister maar naar Zijn woorden: ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.’

Als je op 0 staat, dan mag je naar Jezus toe! Als je moe bent, als je gebukt gaat onder verdriet, pijn, moeite of wat dan ook! Als het niet gaat op school, als mensen je pesten, als je niet jezelf voelt, als niemand je wil… Kom naar Jezus! Hij kan je echt iets bieden waardoor je weer opgeladen wordt. Onvoorwaardelijke liefde is dat! Liefde, tot de dood! Jezus heeft alles voor je over, zo geweldig vindt Hij jou. Je bent zijn oogappel, Hij wil voor je zorgen. Alleen: daarvoor moet je wel  de stekker van je leven geven aan Jezus!

Jezus wil jou opladen. Je gelukkig maken. Met al dat verdriet, ellende of pijn wil Hij aan de slag. Hij wil je troosten, bijstaan, jezelf doen vinden. Daarvoor moet je connecten met Jezus. Je gaan opladen bij Hem. Maar als je dat doet, dan wil Hij jou vullen. Hij wil in jou komen wonen. Hij wil er voor je zijn. Geld, werk, vrienden: het kan je nooit troosten. Het kan je nooit vertellen hoe jij jezelf kan zijn. Jezus wel. Hij heeft het beste met je voor. Hij heeft ook ellende in zijn leven gehad. Niemand dan Jezus weet beter hoe jij je voelt. Niemand geloofde Jezus, allemaal scholden ze Hem uit. Vrienden van Hem gingen bij Hem weg, anderen stierven. Hij zag veel zieke mensen, en mensen die niet naar God luisterden. Weet je wat Hij deed om zich op te laden? Je leest in Lucas en Handelingen dat Jezus heel vaak gaat bidden. Praten met God. Alles met de Vader bespreken. Zo laadde Jezus zich op.

Zo mogen wij dat ook doen. Bidden met God. Alles aan Hem voorleggen. Al onze problemen en moeiten en pijn en noem maar op. En geef het maar aan Hem! En weet je wat God ervoor terug geeft? Rust! Alles waar je mee zit, je mag het geven aan de Grote Koning. En Hij geeft je rust, en energie. Nieuwe moed! Kom maar naar Jezus toe. Leg alles bij Hem neer. En Hij geeft je iets nieuws: zijn Goddelijke energie. Hij wil je steunen, leiden, je gelukkig maken. Gelukkig, in wie Jezus voor jou is. Mijn stekker: ik geef hem aan Jezus. En jij?

 

 

Bram Hofland


Commentaar

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...

 • Godsdienstvrijheid een zegen 2022-06-03 15:31:24

  Het is gewoon een gegeven. Onze samenleving wordt steeds seculierder. Onlogisch is het niet dat...

 • Kirill 2022-05-20 17:21:12

  Kirill, of Cyril is 75 jaar en sinds 2009 de patriarch van Moskou en van alle Russen en de Primaat van de...

 • Jubileum predikant 2022-05-06 09:12:18

  Regelmatig lezen we in het kerkblad een interview met een predikant, vanwege een jubileum. 25...