Beloven. Je kent het woord wel. Beloven betekent dat je zegt dat je iets zal doen, zeker weten! Je moeder belooft dat je een ijsje mag als je even boodschappen gaat doen in de supermarkt. Of je mag van je ouders op voetbal als je een goed eindrapport hebt. Beloften. Er worden heel wat beloften gedaan. Er is zelfs een gezegde van: ‘Belofte maakt schuld’. De betekenis daarvan ken je ook wel, want die maak je vaak genoeg mee. Iemand belooft je iets, maar je krijgt het niet. Misschien heb je zelf ook wel iets belooft, maar kun je het niet nakomen. Je kunt niet doen wat je hebt gezegd omdat de dingen anders werden. Maar degene aan wie je iets belooft, kan dan wel jou aan je belofte houden. ‘Jij zou je kamer gisteren al opruimen, maar het is nog steeds niet gedaan’.

Israël

Het zou kunnen zijn dat je op school de verhalen van de uittocht hoort. Het volk Israël had het bepaald niet fijn in Egypteland. Farao had hun tot slaaf gemaakt en daarom moesten ze heel hard werken en was hun leven niet heel erg goed. Ze waren niet echt meer baas over zichzelf; dat was farao. Tenminste, dat dacht farao. Maar uiteindelijk heeft de Here God de touwtjes in handen en is de Here God de grootste Baas van de wereld. Iedereen moet naar Hem luisteren. De Here God bevrijdde Israël ondanks dat farao eerst niet wilde luisteren, gebeurde Gods plan wel. Het volk Israël had eigenlijk niet verdiend dat de Here God hen bevrijdde. Net zoals wij niet altijd luisteren naar God, luisterde het volk Israël vaak ook niet naar Hem. Ze hadden het verdiend dat de Here God nooit meer naar hun omkeek en zich niet meer met hen bemoeide. Maar dat deed Hij wel. Hij bevrijdde ze van de slavernij en maakte het volk Israël tot een vrij volk, dat hun eigen keuzes mocht maken.

 

Sinai

De berg Sinai is een belangrijke berg in het oude testament. De berg ligt in een de rotsachtige Sinaiwoestijn. Er zijn in deze woestijn meerdere bergen. Op deze bergen groeit niets. Een ervan is dus de berg Sinai, ook wel de berg Horeb genoemd. Het was niet zomaar een berg, het was een heilige berg. De Here God liet de Israëlieten hun tent opslaan aan de voet van de berg. Het was dus Gods Heilige berg, niemand mocht hem aanraken. Als iemand dat toch deed zou hij sterven. Het volk wachtte 3 dagen op de Here God. Na die 3 dagen begon de berg ernstig te schudden. Het bliksemde en er kwam zelfs vuur uit de berg. Een grote wolk zwarte rook kwam op en wervelde rond. Vanuit de storm en duisternis kwam een geluid als een lange trompetstoot. Toen gingen Mozes en Aaron de berg op. De Here God zou spreken. Merk je dat de Here God heel heilig is? Een berg die schudt, vuur uit de berg en een grote zwarte wolk. Ik zou er op z’n minst stil van worden.

 

Het verbond.

 

De Here maakte een afspraak met het volk Israël, God deed de belofte dat God voor Zijn volk zou zorgen. Het volk beloofde op hun beurt de Here God als Heerser en Koning te erkennen. De Here God hielp de Israëlieten. Ze kregen de wet van de Here God. Zo wisten ze hoe ze Hem konden volgen. Het verbond, dat de Here God met de Israelieten maakte, maakt Hij ook met ons. De Here God zal ons ook nooit verlaten, als wij Hem volgen. God heeft een nieuwe belofte gemaakt. De Here Jezus is gekomen en voor onze zonden gestorven. Door Hem hoeven wij geen slaaf meer van de zonden te zijn en zijn we vrij in Hem! Leef zoals de God het wil (lees maar in de Bijbel) en laat Hem Koning van je leven zijn.


Commentaar

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...

 • Godsdienstvrijheid een zegen 2022-06-03 15:31:24

  Het is gewoon een gegeven. Onze samenleving wordt steeds seculierder. Onlogisch is het niet dat...

 • Kirill 2022-05-20 17:21:12

  Kirill, of Cyril is 75 jaar en sinds 2009 de patriarch van Moskou en van alle Russen en de Primaat van de...

 • Jubileum predikant 2022-05-06 09:12:18

  Regelmatig lezen we in het kerkblad een interview met een predikant, vanwege een jubileum. 25...