ImageNieuw redactielid vertelt wat over zichzelf, God en jouw leven

Iedereen heeft elke dag weer zijn of haar ding te doen, de sleur van het leven. Elke dag weer hetzelfde. Voor de meeste van ons zal school daarvan de meeste tijd innemen. Afgezien van het maken van huiswerk, is school toch waar je overdag de meeste tijd doorbrengt. Dat geldt ook voor mijzelf. 6 VWO, examenjaar op het Gomarus College, druk met van alles en nog wat. Boekverslagen, toetsweken, profielwerkstukken en mondelinge overhoringen. Elke dag weer opnieuw. Maar er is natuurlijk nog meer, zoals hobby?s. Bijna iedereen heeft wel een hobby, iets wat je leuk vindt om te doen. Schaken, lezen, voetballen of toneelspelen. Iedereen heeft zo z?n ding. Ikzelf bijvoorbeeld hou heel erg veel van lezen en computeren. Maar daarnaast moet er soms een nog een beetje worden bijverdiend. Ik werk bijvoorbeeld achter de kassa bij een elektronicazaak. Andere werken weer als vakkenvuller of als krantenbezorger. Iedereen heeft zo elke dag, elke week weer zijn ding om te doen. Je besteed aan van alles en nog wat tijd. Alles ingedeeld in hokjes: dan naar school, daarna even huiswerk maken, daarna even voetballen, tv-kijken? Maar nu de belangrijke vraag: heb je ook tijd voor God. Maakt God ook deel uit van je dag, van je leven? Stop je hem weg in een hokje, bijvoorbeeld catechisatie of naar de kerk gaan?
Jezus wil graag deel uitmaken van je leven, elke dag. Om precies te zijn, Hij wil jou helpen bij alles wat je doet: bij de toetsen op school, de voetbalwedstrijd, bij je werk en bij alle andere dingen. Hij wil jou leiden bij de dingen die je doet, zegt, denkt en beslist. Zodat je steeds meer gaat lijken op Jezus. Hij wil dit doen omdat alleen Hij weet wat goed voor je is en Hij wil jou dat vertellen. Hij heeft jou immers gemaakt, wie zou het nou beter weten dan Hij. Hij wil dat je gelukkig wordt. Alleen, dan moet je Hem wel binnenlaten in je leven.

Maar wat gebeurt er dan als je Jezus binnenlaat in je leven, in je alledaagse sleur? Dan merk je dat je vaste grond hebt onder je voeten, je iemand hebt om te vertrouwen. Want Hij is er altijd, zelfs als je het moeilijk hebt. Als je Hem toelaat in je leven, mag je weten dat, wat er ook gebeurd, God altijd voor je zal zorgen. Want Jezus toelaten betekend niet dat er geen nare dingen meer in je leven zullen gebeuren. Maar wel dat Hij ook dan voor je zorgt.

Maar hoe sta je Jezus nu toe? Jezus geeft heel veel, en hij vraagt bijna niks aan je. Hij vraagt alleen liefde. Je gaat met Jezus een vriendschap aan, een relatie. Dan praat je met elkaar, je vertelt elkaar dingen. Dat kan ook met Jezus, door te bidden. Je verteld hem dan wat je dwars zit, en waar je hem voor wilt bedanken. Het mooie is dat of je nu bid op school, op de fiets of in de kantine, Hij naar je luistert. Jezus praat ook zelf tegen je, via de Bijbel. Via de Bijbel praat God tegen je. Het is geen oud stoffig boek, maar het is iedere dag bruikbaar, ook voor jou leven en problemen. Wat God bedoelt is niet altijd even duidelijk, dat kost soms tijd en energie om daarachter te komen. Daar komen we de vraag uit het begin weer tegen: hoeveel tijd heb jij voor God?

Als ik heel eerlijk naar mijzelf kijk, maak ik niet altijd genoeg tijd vrij voor God. Jij en ik hebben altijd zin om eerst de dingen voor onszelf te doen. Computeren, tv-kijken of voetballen. Eigenlijk hebben wij helemaal geen zin om aan ons leven van alledag iets te veranderen, al helemaal niet voor God. Maar denk er toch eens over na. Hij geeft veel meer dan dat hij vraagt. Hij geeft jou liefde, vrede, rust en een vaste rots onder je voeten. Hij maakt jou gelukkiger. Het enige wat hij van jou vraagt is liefde, vriendschap. God wil dat je van hem houd, zoals een vader wilt dat zijn zoon van hem houd. Jezus wacht op je, Hij wacht voor de deur van je hart. Hij zal nooit weggaan, Hij zal altijd blijven wachten. Maar als Hij eenmaal binnenis, zal je nooit meer anders willen. Hij klopt aan de deur. Waar wacht je nog op?

Bram Hofland


Commentaar

 • De koning als dienaar 2023-05-19 18:22:03

  Nog steeds ben ik aan het bijkomen van de kroningsplechtigheid van Charles III. De...

 • Gedenken en vieren 2023-05-04 13:00:26

  Deze week, op 4 mei, herdenken we de doden uit de Tweede Wereldoorlog, de slachtoffers die vielen...

 • Jaarboek CGK 2023-04-21 14:46:35

  Het nieuwe jaarboek van de Christelijke Gereformeerde Kerken is weer uit. Alle ge-update...

 • Het feest van de Psalmen 2023-04-07 12:07:39

  Dit jaar bestaat de psalmberijming van 1773 maar liefst 250 jaar. Er was een tijd dat deze...