Image ?Steel niet? (Ex. 20: 15)

In het achtste gebod staat dat je niet mag stelen. Je mag dus geen spullen van andere mensen of uit een winkel ongevraagd meenemen. Je zou dit ook ruimer kunnen zien: het betekent ook dat je eerlijk moet handelen. Vroeger betekende dat bijvoorbeeld dat je geen valse gewichten op een weegschaal gebruikte en zo de mensen te weinig verkocht. In deze tijd zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je mensen geen geld af moet troggelen voor dingen waar ze geen verstand van hebben of die ze niet nodig hebben. Daarbij zou je kunnen denken aan allerlei dingen die de laatste tijd zijn gebeurd op het gebied van banken en verzekeringen.
    
Je kunt het ook breder trekken. Bijvoorbeeld dat je met mensen moet delen, zeker met mensen die zelf niks hebben. Denk maar eens aan de grote verschillen tussen arm en rijk in deze wereld.

Iemand uit de Bijbel die geld van de mensen stal was Zacheüs. Hij was tollenaar en liet mensen veel te veel belasting betalen. Zo moet ook de overheid eerlijk omgaan met belastinggeld, met de bedragen die ze vraagt van mensen en de doelen waar ze dat aan besteed. Als je het breder bekijkt dan alleen wat jatten uit een winkel, dan kon het achtste gebod wel eens meer op ons slaan dan we zouden denken?

Laura van Putten
 

Commentaar

 • Wat gaan jullie doen in de vakantie? 2022-07-29 17:03:09

  Er is wat met de vraag die ik hierboven neerschreef. Hij wordt nogal eens gesteld in deze tijd:...

 • Boerenverstand 2022-07-15 17:17:53

  Op het moment dat ik dit commentaar schrijf (maandag 4 juli) wordt het land platgelegd door...

 • Zeven vinkjes 2022-07-01 18:00:29

  Zomaar op een avond word ik gefascineerd door het verhaal van een schrijver, die aan tafel zit bij één...

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...