Nog een paar weken en dan is het zover. Dan gaan Hessel en Prisca Keuter met hun vier kinderen verhuizen naar Hongarije om te werken in zendingswerk onder Roma-zigeuners. Het is een dagelijkse zoektocht om niet op eigen gekozen wegen te gaan maar Gods weg voor hun leven te volgen.

Sinds 2005 was de familie Keuter predikantsgezin van de gemeente van Winschoten. Daar kwamen zij in contact met Peter Timmerman, die werkt voor stichting Eu-Roma: een organisatie die al jarenlang missionair actief is onder Roma-zigeuners in het grensgebied van Hongarije en Roemenië. De Hongaarse evangelist die dit zendingswerk gestart is, is Imre Koszta. In de loop van ongeveer dertien jaar zijn er al meer dan 50 gemeenten gesticht in verschillende dorpen. Verschillende voorgangers dienen vaak meer dan één gemeente; meestal hebben zij zelf niet veel opleiding gehad.

Zigeunerpredikanten

Peter nam Hessel een paar keer mee naar Hongarije om het zendingswerk daar te zien en om predikantenconferenties te leiden. In 2010, toen Hessel in een overgangsproces zat naar een nieuwe invulling voor zijn bediening, vroeg Imre Koszta of hij wilde overwegen om met zijn gezin naar Hongarije te komen om daar de opleiding en toerusting van de voorgangers van de jonge Roma-gemeenten te komen verzorgen. Die hebben meestal niet de mogelijkheid om naar een reguliere predikantenopleiding te gaan - vanwege armoede en omdat ze Roma zijn -, dus dit zou een goede invulling zijn om in de behoefte van dit zendingswerk te voorzien.

Roeping

Een periode van onderzoek, bezinning en gebed volgde. God riep, daar konden Hessel en Prisca door alles wat ze meemaakten niet om heen en ze besloten dan ook naar Hongarije te gaan met hun gezin. Om deze roeping te kunnen volgen heeft Hessel in 2010 zijn predikantschap neergelegd en is zich samen met zijn gezin gaan voorbereiden op uitzending naar Hongarije. Op afstand werd er door Hessel een begin gemaakt met het werk in Hongarije en met taalstudie.

Ook Prisca en de kinderen zijn al bezig met het leren van de taal. De kinderen zullen in Hongarije op een Hongaarse school komen. Ze hebben hier zin in, maar vinden het ook spannend, omdat ze in een heel nieuwe situatie terecht komen en hun vriendjes hier in Nederland achter moeten laten.

Afhankelijk

De missionaire begeleiding die zij krijgen van InToMission (een organisatie die zendelingen begeleidt die geen organisatie achter zich hebben) is voor hen erg belangrijk, net zoals de betrokkenheid van de gemeente van Zuidlaren die hen uit zal zenden.

Voor hun onderhoud is het gezin afhankelijk van een vriendenkring die achter hun zendingswerk staat en hen daarom ook financieel ondersteunt. Zo te leven is een grote uitdaging: eigen zekerheden los te laten en over te geven aan God, in het vertrouwen dat Hij zal voorzien. Erg lastig als je in een cultuur leeft waarin iedereen voor zijn eigen hachje zorgt en waarin dat eigenlijk ook wel het makkelijkste lijkt te zijn. Het wordt zo ineens levensechte praktijk wat afhankelijkheid van Gods zorg en leiding betekent.

Datzelfde geldt ook voor hun huis in Winschoten, dat in de afgelopen anderhalf jaar nog niet verkocht is. Toch hebben ze als gezin besloten om in maart naar Hongarije te vertrekken en zo Gods roeping te gehoorzamen.

In feite is zo’n overstap niet alleen een roeping, maar ook een voorrecht en een uitnodiging van God: als gezin mag je van heel dichtbij ervaren hoe Hij aan het werk is onder Roma: meemaken dat mensen tot geloof in de Here Jezus komen, zien dat levens van mensen metterdaad veranderen, dat hele gemeenschappen veranderen ten goede. Uw Koninkrijk kome, en wat een voorrecht dat U ons daarbij inschakelt!

Als u meer wilt weten over het zendingswerk van de familie Keuter kunt u kijken op www.familiekeuter.nl; ook kunt u zich daar inschrijven om regelmatig hun nieuwsbrief te ontvangen. Hun uitzenddienst zal zijn op D.V. 4 maart 2012 om 15.00 uur in de Laarkerk te Zuidlaren, Stationsweg 159.

 

 


Commentaar

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....