Afgelopen zomer waren we op vakantie in Thüringen, een deelstaat in het voormalige Oost Duitsland (DDR). We hebben daar onder anderen een zogenaamde Lutherweek meegemaakt. Dit hield in, dat we vanuit ons vakantiepark in Engelsbach diverse uitstapjes met een gids hebben gemaakt naar die plaatsen waar herinneringen aan Luther liggen: Erfurt, Eisenach, Schmalkalden, Steinbach, De Wartburg, enzovoort.

Op de laatste dag van onze vakantie raakten we in gesprek met een ca. 75-jarige vrouw uit de omgeving van Dresden. Zij was daar op dit vakantiepark voor het bijwonen van een conferentie van Baptisten.

Ontroerd vertelde ze ons dat ze na “Die Wende” in 1989 had gehoord, dat er in het Vrije Westen door christenen heel veel gebeden was voor de vervolgde kerk, ook in de DDR. Daar bedankte ze ons heel hartelijk voor. In de beginperiode van het IJzeren Gordijn hadden ze zelf ook veel gebeden om diverse vrijheden, maar de situatie veranderde niet en ze waren er maar mee gestopt. Het zou toch wel niet veranderen. “Julie in het Vrije Westen bleven maar bidden en het heeft resultaat gehad. Got sei dank”, vertelde ze en ze dankte God er nog steeds voor.

Deze vakantieontmoeting zal ons altijd bijblijven. Bidden helpt!

 

Dokkum
Pieter en Geke Sijtsma


Commentaar

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

 • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

  Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

 • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

  Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...