Galaten 5, 24: Liefde, blijdschap, vrede, zelfbeheersing… Hoeveel mensen zijn daarnaar niet op zoek in onze tijd. Moge God het werk van alle psychologen en therapeuten rijk zegenen. Maar is het mogelijk dat deze prachtige krachten ook in de kerk door het werk van Gods Geest ontstaan? Dat mensen vol innerlijke pijn en onvrede er zo uit gaan zien? Een serie korte artikelen.

Veel mensen vinden het voorjaar de mooiste tijd van het jaar. Omdat het elke dag een beetje langer licht is en omdat de natuur uitloopt! Wat is dat een prachtig gezicht: uit de dorre aarde schieten kleine groene sprietjes op en ze worden langzaam maar zeker steeds groter. En aan de bomen verschijnen knopjes en ook die lopen uit. En voor je het weet is alles om je heen overweldigend groen en vol met allerlei kleuren.

Groei, daar kun je je over blijven verwonderen. Alles wat leeft, groeit! Wat er eerst niet was, wat eenvoudigweg niet bestond, komt tevoorschijn! Wat is de kracht daarachter? Je zou het ‘de natuur’ kunnen noemen. Maar dan hebben we het diepste geheim nog niet genoemd: groeikracht is Gods kracht! Geen wetenschapper, hoe geleerd ook, kan een zaadje laten ontkiemen of een boom laten vrucht dragen. Daarin zien we de hand van niemand anders dan van onze goede en wijze God! Wat een creativiteit. Dat is Schepping!

Is dat ook in ons leven mogelijk? Dat dingen die niet bestaan, die wij in geen velden of wegen van ons hart en leven kunnen vinden, toch tevoorschijn komen, uitlopen, groeien?

Schepping als prediking

Daarom en daarom alleen gebruikt Paulus hier het woordje ‘vrucht’. In de natuur groeien vruchten op plekken waar eerst niets te zien was. Dat mogen wij ook verwachten als we het van God verwachten! Wat worden in de Bijbel de dingen van het Koninkrijk van God vaak vergeleken met de natuur, met zaadjes, met licht, met herders, met wijngaarden, enzovoorts. God heeft de wereld niet alleen geschapen om ons te laten zien hoe machtig en wijs Hij is, maar – precies als menselijke kunstenaars als beelddragers van Hem – óók om ons iets te zéggen.

De schepping bevat een boodschap. En de Bijbel helpt ons die boodschap te verstaan. Al die overweldigend groene bomen en kleurrijke bloeiende tuinen en aantrekkelijke vruchten roepen ons toe dat het Gods bedoeling is, dat wij mensen zo zullen groeien en bloeien. Zo kleurrijk en uitbundig!

Als Paulus over het christenleven spreekt als over een vrucht van de Geest, bedoelt hij niet iets anders dan dat hij ons oproept te kiezen voor de gezindheid van Christus (Filippenzen 2) of om ons lichaam te offeren aan God (Romeinen 12). Het gaat uiteindelijk om dezelfde dingen. Door die zaken ook te omschrijven als vrucht van de Geest wordt onderstreept dat het in ons leven uiteindelijk niet gaat om wat we allemaal doen, maar om wie we zijn. Het heil van God wil ons werkelijk vernieuwen, tot in de diepste lagen van onze persoon. Dat mogen we geloven, ook als we tegelijkertijd nog de pijn van de gebrokenheid ervaren, in onszelf en bij de mensen met wie wij leven en met wie wij samen de gemeente van Jezus Christus mogen vormen.

Zwolle
Henk Mijnders


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...