Trans World Radio (TWR) mag na intensieve voorbereidingen iets nieuws beginnen in Afghanistan en Pakistan. Met één druk op de knop wordt in december een groot zendstation in gebruik genomen. Een groot wonder dat nu in deze landen, waar zendingswerkers niet welkom zijn en velen nog nooit het Evangelie hebben gehoord, Gods Woord verkondigd wordt via de radio.

 

Vorig jaar kreeg TWR na veel gebed en onderhandeling de vergunning om een zender te bouwen in dit explosieve gebied. De locatie van de zender is geheim gehouden om tegenwerking te voorkomen. De voorbereidingen waren zwaar met ingewikkeld technisch werk en gevoelige onderhandelingen. Maar nu is alles gereed: de antennes staan, nieuwe programmamakers zijn opgeleid, studio’s gebouwd en programma’s worden geproduceerd.

Vele miljoenen van de mensen in Afghanistan en Pakistan die nu via deze zender kunnen luisteren, hebben nog nooit gehoord over de Heere Jezus. Een kerkgebouw is in heel Afghanistan niet te vinden, terwijl er wel 48.000 moskeeën zijn. Veel mensen staan vijandig tegenover de christelijke boodschap. Christenen zijn een onzichtbare minderheid en ontmoeten elkaar in het geheim.

 

Hoe kunnen we antwoord geven aan Gods grote opdracht, dit volk het evangelie van Jezus Christus te brengen en te vertellen over een vrede die alleen God kan geven? In een gebied waar de zendingswerkers die er zijn dit doen onder groot gevaar? En waar bekeringen van islam tot het christendom als een misdaad wordt gezien?

 

Om de harten van de vele stammen en volken in dit gebied te bereiken is veel kennis nodig van cultuur en taal. De radioprogramma’s van TWR bestaan uit Bijbels onderwijs dat aansluit bij de cultuur en leven van alle dag van de luisteraars. De programmamakers van TWR komen zelf uit de betreffende taalgroep. Sommigen van hen zijn gevlucht en dankbaar dat ze nu iets voor hun eigen volk mogen betekenen.

 

Groot bereik

Radio is een effectief middel om veel mensen tegelijk te bereiken. Al jaren zendt TWR uit in Afghanistan via de korte golf. Veel meer mensen luisteren naar de middengolf en TWR speelt daarop in door een nieuwe zender te bouwen en via de middengolf uit te gaan zenden. Een ander voordeel is het veel groter bereik en het aantal extra uren per dag dat TWR kan gaan uitzenden.

De zenders die TWR wereldwijd bouwt op strategische plaatsen hebben veelal een zeer hoog vermogen, waardoor het signaal krachtig en helder is, ook over een grote afstand.

 

Censuur

Vooral in de landelijke gebieden is radio de belangrijkste bron om aan informatie te komen. Vanwege de strenge censuur op de landelijke media is er geen vrijheid het Evangelie te verkondigen. De radioprogramma’s van TWR kunnen niet worden tegengehouden, want radiogolven gaan over grenzen. De meeste stammen in Afghanistan kennen een vertelcultuur. Velen, vooral de vrouwen (87%) zijn analfabeet. Afghanen laten zich graag onderwijzen via muziek en verhalen. Dit kan bij uitstek via de radio.

 

Programma’s op de plank

Verschillende programma’s met onderwerpen als gebed, vasten, gezinsleven en Bijbelse personen liggen klaar. Maar ook meer praktische programma’s zoals hulp aan verslaafden (een groot probleem in dit gebied) en ‘Hoop voor vrouwen’. Vrouwen in Afghanistan hebben te kampen met zware problemen zoals armoede, kind huwelijken, huiselijk geweld en geen of weinig onderwijs. Radio is een geschikt middel om hen te helpen met geestelijke wijsheid uit de Bijbel en praktische adviezen over hygiëne en gezondheid.

 

Partners en nazorg

TWR werkt samen met Feba en Pamir Productions (Operatie Mobilisatie).

De nazorg zal worden gedaan via een beveiligd telefoonnummer. Na verloop van tijd kunnen er ook persoonlijke ontmoetingen volgen. Maar ook via de radio zullen vragen van luisteraars en nieuw-gelovigen beantwoord worden.


‘Jullie programma over Jezus en zelfmoordterroristen was geweldig. Buitenstaanders (Arabieren) hebben een slechte invloed op Afghanen; Ze noemen bepaalde dingen Jihad, die geen Jihad zijn. Ik moedig mijn vrienden aan om te luisteren naar uw programma's. Ik nodig ze uit in mijn huis om met mij te luisteren. Ik vertel dat het hun leven zal veranderen. Ik vind het triest dat mensen de leringen van de moslimfundamentalisten willen volgen en niet willen luisteren naar goed Godvrezend onderwijs. ‘

Reactie van een luisteraar


 

Over Trans World Radio

Trans World Radio wil mensen wereldwijd bereiken met het Evangelie. Naast radio zet TWR steeds vaker andere media in, zoals internet, MP-3 spelers en geheugen kaartjes. Wereldwijd maakt TWR gebruik van twintig grote en duizenden lokale zenders; in meer dan 230 talen vinden uitzendingen plaats. De nieuwe zender die Afghanistan, Pakistan en het noorden van India bestrijkt, zal in december 2013 in gebruik worden genomen. Zie ook www.transworldradio.nl.

 

Bereik van de nieuwe zendmast

Pakistan: 185 miljoen inwoners (96% moslim en 2,4% christen)

Afghanistan: 29 miljoen inwoners (99,85% moslim en 0,05% christen – < 15,000 christenen)

In het gedeelte van Noord-India dat wordt bereikt wonen meer dan 100 miljoen mensen.

 

Adopteereendag.nl

U kunt Trans World Radio steunen, deze volken en stammen te bereiken met het Evangelie.

Voor € 20 zaait u één minuut in Pakistan en Afghanistan; landen die voor zendelingen vrijwel niet toegankelijk zijn. Heeft u iets te vieren en wilt u geen cadeaus? Adopteer dan een dag uitzending, dan geeft u een groot cadeau weg! Zie adopteereendag.nl.

 

Streamer:

 

“Daarvoor lijd ik verdrukkingen en draag zelfs boeien. Maar het Woord van God is niet gebonden.”

(2 Tim. 2: 9)

 


Trans World Radio Nederland

Stationsweg 6

3770 AJ Barneveld

Telefoon: 0342 478432

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IBAN: NL75INGB0000772342

ING 77 23 42

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...