Na de opening door br. R. Ymker namens de roepende kerk van Nieuweroord/ Nieuw-Balinge worden, in verband met het vertrek van ds. G. Vos naar de gemeente van Mijdrecht, diverse attesten ondertekend. Deze classisvergadering vindt plaats op hetzelfde moment dat de classis Amsterdam vergadert. Er is in de aanloop naar deze vergadering daarom gekozen voor een manier om de stukken tegelijkertijd op beide classisvergaderingen te krijgen. Er is dan alleen nog telefonisch contact nodig om de uitslag van de bespreking door te geven waarna de attesten op de classis Amsterdam besproken kunnen worden.

Na bespreking van de attesten spreekt de preses, ds. L. van Dalen de hoop uit dat de komst van ds. Vos in de gemeente van Mijdrecht tot zegen mag zijn voor zowel de gemeente als de predikant.

Het meest wezenlijke van de classisvergadering is het onderlinge pastoraat, zoals dat ook al ten tijde van de apostelen plaatsvond, zodat we met elkaar mee kunnen leven en elkaar ook in de voorbede aan de Here op kunnen dragen.

In de gemeente van Assen functioneert een contactgroep die als taak heeft de organisatie en coördinatie van activiteiten te regelen en de saamhorigheid te bevorderen. In Dedemsvaart zijn dit seizoen twee zondagen die in het geheel in het kader staan van Refo-500. Nadat vorig seizoen in de diensten stilgestaan is bij Luther en het begin van de Reformatie, worden dit seizoen een tweetal punten uit de leer van Calvijn behandeld. Emmen gaat in 2014 biddag en dankdag gezamenlijk vieren met de GKv van Emmen. Daarnaast zullen ook de vesperdiensten gezamenlijk worden gevierd. Er is dankbaarheid in de gemeente van Hardenberg over het huidige kerkelijk leven. In Hoogeveen heeft het beroepingswerk de aandacht van de kerkenraad. In Meppel loopt dit seizoen een interkerkelijk project: de 10 mooiste bijbelverhalen van Meppel. Er is in de liturgische vormgeving aandacht voor de wensen van jongeren. In verband met de vergrijzing van de gemeente, blijft het voor Nieuw-Amsterdam moeilijk het hoofd boven water te houden. Er is veel saamhorigheid in de gemeente Nieuweroord/ Nieuw-Balinge. Men verlangt naar een eigen predikant. De verbouw van de kerk van Noordscheschut vordert. Hoewel men dankbaar is voor de gastvrijheid en medewerking van de plaatselijke kerken verlangt men ernaar de eigen kerk weer te kunnen gebruiken. In Steenwijk krijgt de samenwerking met de GKv ook vorm in het jeugdwerk.

Na bespreking van de verslagen van de classisgemeenten moet nog gesproken worden over classiszaken.

De interne vertrouwenspersonen van enkele gemeenten hebben een cursus gevolgd om zich voor te bereiden op hun taak in de gemeente. Een bijkomstig voordeel is, dat er onderling kennis is gemaakt. Hierdoor ontstaat er een netwerk van vertrouwenspersonen die elkaar kunnen ondersteunen.

De diensttermijn van de scriba is verlengd van 1 naar 4 jaar en de aanvangstijd van de classisvergadering blijft, na een proef van een jaar, 19.00 uur.

Afgevaardigd naar de P.S. van het Noorden zijn de predikanten J.J. Lof, L. van Dalen en K. Jonkman, en de ouderlingen H. van Eck, R. Kalter en B.W.C. Moolhuizen. Als diaken wordt br. L. Habing afgevaardigd.

Kand. J. Oosterbroek die als afgevaardigde van de gemeente van Meppel aanwezig is, wordt door de preses toegesproken. Hij heeft inmiddels drie beroepen ontvangen en de preses wenst hem Gods zegen toe en wijsheid om tot een goede beslissing te komen.

Nadat ds. Brienen de preses heeft bedankt voor de voortvarende leiding van de vergadering, sluit de preses de vergadering met schriftlezing en gebed.

 

A. Oosting-Vedders


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...