Dankzij de inzet van meer dan tien vrijwilligers worden zo’n 160 gezinnen in de regio Delfzijl wekelijks van een voedselpakket voorzien. Hieronder volgt een korte impressie van de werkzaamheden die hiervoor nodig zijn. Daarnaast wordt aangegeven wat u kunt doen.

 

Vrijdagmorgen 9.45 uur

In een lange rij staan ze al te wachten. De eerste groep bestaat uit zo’n tachtig personen. Mannen, vrouwen, jong, ouder. Allemaal hebben ze één ding gemeen, ze komen aan het eind van de maand geld te kort. En niet voor de vakantie of de nieuwe tv, nee, het gaat om de basisbehoeften van ieder. Brood, beleg, wasmiddel, luiers, aardappelen, shampoo en ga zo maar door. Zaken waar we bij de voedselbank een stukje verlichting in kunnen brengen. Ze hebben trouwens nog iets gemeen. Allemaal hebben ze een lege big shopper bij zich. Het typeert hun situatie en onze opdracht.

Om tien uur begint de uitgifte aan de eerste groep. Dan hebben we als medewerkers er al een hele taak opzitten. Verse groente en houdbare levensmiddelen worden in alle vroegte gehaald en in porties verdeeld. Houdbare spullen worden verzameld uit de voorraad, om een aantal complete menu’s te kunnen samenstellen. Immers, met een zakje aardappelen alleen ben je er niet. Bij een pak mie hoort eigenlijk een zakje mix en liefst ook wat verse tomaten. Zo proberen we elke week weer een mooi pakket samen te stellen. Dankzij allerlei inzamelingen bij winkels, kerken, kwekerijen en andere bedrijven, kunnen we de mensen ook blij maken met praktische zaken als luiers en wasmiddelen. Ook de landelijke acties die de regionale tv-zenders houden leveren veel spullen op. Binnenkort is er weer zo’n moment waarop ook u weer kunt meehelpen. Maar naast de benodigde goederen is geld ook van groot belang. Met de giften zijn we in staat om verse producten te kopen, zoals wat extra vers fruit voor gezinnen met kinderen. Dankzij gulle leveranciers kunnen we dat voor een gereduceerd tarief doen.

 

Tweede groep

Tijdens de uitgifte aan de eerste groep zijn we dan alweer druk bezig met het klaarzetten van de voedselpakketten voor de tweede groep. Meestal zijn dat er ook ongeveer tachtig. Vanaf twaalf uur zijn zij welkom. Daarna is het tijd voor schoonmaak en overleg over wat we de volgende week mee kunnen geven.

Maar daar blijft het niet bij. Soms zijn we met zijn allen kroppen andijvie aan het oogsten, dan weer zijn we 160 zakjes met peren aan het vullen. Elke zaterdag helpt een vrijwilliger een marktkraam afbreken, waarna we alle brood wat niet verkocht is mee mogen nemen. Dat gaat direct de vriezer in. Zo zijn er nog veel meer activiteiten die door de vrijwilligers gedaan worden, maar dat doen we graag. Het gaat erom dat in de regio Delfzijl/Appingedam mensen wonen die na een zorgvuldige screening voor hulp aangewezen zijn op onze voedselbank. Het is geen weelde, ook met een wekelijks voedselpakket nog niet, maar bittere noodzaak voor hen.

Daar mogen we een wekelijks lichtpuntje voor zijn.

 

En u?

Helpt u mee om dat lichtje brandend te houden? Concreet:

Met uw hart? (gebed)

Met uw handen? (zamel houdbare spullen in)

Met uw knip? (giften en collectes)

 

In elke regio zijn er wel voedselbanken en op veel plekken nemen bijvoorbeeld de diakenen het voortouw om allerlei acties op touw te zetten. Bij u in de buurt/kerk toch ook, of?

Laten we samen er voor zorgen dat de tassen gevuld blijven.

 

Art van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...