Reeds enige tijd wordt er jaarlijks een internationale conferentie van Messiasbelijdende Joden gehouden onder de naam Helsinki Consultation. In de Finse hoofdstad is dit ooit begonnen. Dit jaar wordt deze conferentie in Nederland gehouden.

 

Het bijzondere van deze conferentie wordt verwoord in het thema: Jewish disciples of Jesus: A Blessing and a Challenge to the Church. Dit thema geeft aan dat men bezig wil zijn met vragen rond de plaats en de betekenis van de Joodse volgelingen van Jezus in het geheel van de christelijke kerk. De conferentie is op D.V. maandag 23 juni a.s. open gesteld voor alle niet-Joodse belangstellenden om met hen het gesprek te zoeken.

Waardevol in beide richtingen

Het zal op de genoemde dag een ontmoeting worden van christenen met verschillende achtergronden. Dat heeft betekenis in beide richtingen. Het is zeker waardevol voor de Messiasbelijdende Joden zelf. Zij zijn christenen met een Joodse achtergrond, die onze Heiland willen volgen en als Messias erkennen.

Er is eeuwenlang echter geen echt gesprek geweest tussen deze christenen en de christenen met een historische achtergrond in het heidendom (waartoe de meesten van ons behoren). Lange tijd hadden de Joodse volgelingen van Jezus daardoor vaak moeite om een goede plek te vinden in de christelijke kerk. Gelukkig zijn er in onze tijd meer mogelijkheden tot gesprek.

In het Nieuwe Testament lezen we dat de kerk bestaat uit christenen met een Joodse achtergrond en anderen, afkomstig uit het heidendom. Beide groepen zijn tot een eenheid in Christus gekomen, maar hebben wel elkaar wederzijds iets te zeggen dat van waarde is. Wij dienen onze medechristenen met een Joodse achtergrond door naar hen te luisteren en het gesprek met hen aan te gaan.

Vervolgens heeft de ontmoeting met deze groep christenen ook betekenis voor de niet-Joodse gesprekspartners. De Joodse volgelingen van onze Here Jezus Christus hebben hun wortels liggen in de cultuur en in de context waarin de HERE Zichzelf openbaarde en Jezus Zijn werk verrichtte. Daardoor kunnen zij ons attenderen op allerlei zaken die hiermee in verband staan. Het ontdekken van nieuwe aspecten van de Bijbelse boodschap en het nadenken over de vragen die ons door de Messiaanse Joden worden gesteld, is daardoor ook voor ons een verrijkend gebeuren.

 

Praktische betekenis

Tegelijk moet bedacht worden dat het gesprek met deze groep christenen ook een praktische kant heeft. Voor veel christenen en hun voorgangers geldt dat ze vroeg of laat in aanraking komen met vragen en zaken die leven bij christenen met een Joodse achtergrond.  Het kunnen soms leden zijn van onze eigen gemeente, die vanwege hun Joodse achtergrond bepaalde vragen hebben. Vaak blijkt dat de Joodse achtergrond van leden van de christelijke kerk nog lang in hun beleving doorwerkt.

Tegelijk kunnen wij denken aan het feit dat we buiten onze eigen gemeente ook in aanraking kunnen komen met Joodse volgelingen van onze Here Jezus. We worden daarbij nog wel eens geconfronteerd met vragen waarover we moeten nadenken. Het is goed om dan iets meer te weten over de gedachtewereld van onze joods-christelijke medebroeders en -zusters. Deze conferentie biedt daarvoor een goede mogelijkheid, omdat daar het gesprek met leidinggevende personen uit hun internationale kring gevoerd kan worden. De conferentie wordt georganiseerd door het Centrum voor Israëlstudies en u bent welkom daarbij.

 

W. P. de Groot, Oosterhout

 

ds. W. P. de Groot is emerituspredikant van Rotterdam-Zuid, lid van deputaten kerk en Israël en lid van de werkgroep Messiasbelijdende Joden van het Centrum voor Israëlstudies.


Conferentiegegevens:

datum: maandag 23 juni 2014

tijd: 10.00 – 16.00 uur

plaats: Christelijke Hogeschool Ede, Oude Kerkweg 100 te Ede

kosten: € 15,-  (incl. lunch)

organisator: Centrum voor Israël Studies, tel. 0318-696577

E-mail:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website: http://www.centrumvoorisraelstudies.nl


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...