Sinds een aantal jaren geven we in Delfzijl een kennismakingscursus met het christelijke geloof onder de naam 'Aan Tafel!'.

Je zou misschien denken: waarom alweer een introductiecursus? Waarom niet 'gewoon' de Alpha-cursus geven of Christianity Explored? Dat had uiteraard ook gekund en dat zijn natuurlijk ook hele mooie cursussen met mooi materiaal en goede ondersteuning.

 

Op het moment dat we begonnen met het geven van deze cursus was de nieuwe versie van Christianity Explored in het Nederlands nog niet uit. Wellicht dat we die dan ook wel hadden uitgeprobeerd. Ook met Alpha hebben we goede ervaring in het verleden opgedaan, maar uiteindelijk zijn we wel blij dat we dit nu zo doen. Het levert qua cursus-aanbod in Delfzijl overigens ook meer variatie op. Vanuit de baptistengemeente in Delfzijl wordt de Alpha-cursus aangeboden en wij bieden de Aan Tafel!-cursus aan.

Wat is het?

De cursus is geschreven door Theodoor Meedendorp (GKv Amstelveen) en Gebram Heek (GKv Mijdrecht). Wat ze gedaan hebben bij het schrijven van de cursus is vanuit allerlei materiaal een cursus samenstellen. Zo vind je er onderdelen van de Alfa-cursus en Christianity Explored in terug (we beginnen bijvoorbeeld - heel belangrijk overigens - altijd samen met eten). Ook uit verschillende boeken (van bijv. Tim Keller en Tom Wright) is er materiaal in de cursus terecht gekomen. Het geheel heeft een behoorlijk flexibel en interactief karakter.

 

Een typische Aan Tafel-avond

We komen om 18.30 uur bij elkaar voor een maaltijd gekookt door gemeenteleden. Als het toetje op tafel komt dan worden ook de opdrachtkaartjes van de vorige keer tevoorschijn gehaald. Elke keer krijgen de deelnemers de opdracht om een gedeelte uit de Bijbel te lezen en één of meer vragen daarover te beantwoorden. Tijdens het toetje worden die vragen dan samen besproken. Hierna verplaatsen we ons naar een zithoek en wordt er koffie ingeschonken. Iedereen krijgt een handout uitgereikt met een bijlage waarop vaak een paar interessante citaten staan. De cursusleider van de avond begint dan met het vertellen over de stof voor de avond. Dit gaat zo dat de 'inleiding' en het gesprek daarover eigenlijk steeds door elkaar lopen. Hierdoor wordt het behoorlijk interactief en is er de mogelijkheid om ook echt door te praten over de vragen van de deelnemers. Tijdens de avond is er bijna altijd een moment dat we een stukje film gaan zien dat past bij het onderwerp van de avond. Ook dat levert vaak weer allerlei associaties en nieuwe invalshoeken op. De avonden vliegen meestal om en het kost vaak moeite om het om 21.30 uur ook weer af te ronden. Dan krijgen de mensen het opdrachtkaartje voor de volgende keer mee en besluiten we de avond met een beetje fris en wat nootjes o.i.d.

 

Waarom zijn we hier blij mee?

Ik denk dat het goed past bij de kerk die we zijn. Het hart van de cursus wordt gevormd door het verhaal van de Vader en de twee zonen, met als achtergrond het boekje dat Tim Keller daarover geschreven heeft. Er wordt relatief veel uit de Bijbel gelezen en de cursus geeft ruime mogelijkheden om vanuit een praktische insteek wat dieper de theologie in te duiken. Dat zijn allemaal elementen die goed passen bij hoe we vanuit onze gereformeerde achtergrond eigentijds kerk proberen te zijn. Het geheel is bovendien behoorlijk flexibel waardoor het ook al heel gauw een eigen kleur krijgt die past bij de groep en ook bij de kerkgemeenschap die wij zijn.

 

Praktisch

De cursus vergt van de cursusleiders iets meer dan bij meer uitgewerkte concepten als Alpha of Christianity Explored. Het kost tijd om in de cursus te groeien. De groepsgrootte moet eigenlijk niet veel groter zijn dan ongeveer acht deelnemers omdat anders het in elkaar overlopen van cursus en gesprek niet meer voldoende tot zijn recht komt. De leiding van de avonden wordt met (minimaal) twee mensen gedaan: één iemand die de avond inleidt en het gesprek opgang helpt en de ander die ondertussen ondersteunt in het groepsproces. De cursus is nog steeds in ontwikkeling en ook (nog) niet uitgegeven bij een uitgever, maar mocht er belangstelling bestaan voor deze cursus dan kan altijd contact opgenomen worden met mij (Mark Bergsma). We geven in Delfzijl ook een vervolg op deze cursus, geschreven vanuit hetzelfde concept, onder de naam 'Natafelen'. In die cursus komen meer praktische en kerkelijke onderwerpen aanbod (kerkgang, bidden, bijbellezen, doop, avondmaal, goeddoen).

 

Mark Bergsma, Delfzijl


In een Kader:

 

Wij waren via onze buurvrouw uitgenodigd voor een high tea, georganiseerd door de Christelijke Gereformeerde Kerk in Delfzijl. We kwamen in gesprek met predikant Mark Bergsma. Toen Mark hoorde wat onze zoon voor werk deed, vertelde hij dat hij ongeveer hetzelfde deed met de Aan Tafel cursus, wel op een heel ander gebied uiteraard. Onze belangstelling was gewekt, Mark vertelde er meer over en we vroegen aan hem om ons te waarschuwen als er een nieuwe cursus begon. Zo kwamen onze zoon en ik bij de cursus terecht. Van huis uit ben ik Nederlands Hervormd, maar wij gingen thuis vrijwel nooit naar de kerk, alleen met de Kerstnachtdienst en ik was in geen jaren in de kerk geweest.

We hebben veel geleerd tijdens de cursus. Ik zei bijvoorbeeld altijd dat ik op mijn eigen manier geloofde maar niet de behoefte had om naar de kerk te gaan. Ik snapte ook niet waarom mensen naar de kerk gaan, ik vond dat niet nodig. Door de cursus heb ik hier toch wel een andere kijk op gekregen. Ook is er schril contrast met hoe onze maatschappij in elkaar zit en hoe het christelijk geloof in elkaar zit. We leven in een prestatiemaatschappij, terwijl God van je houdt zoals je bent, niet om hoeveel status je hebt of hoe hoog je op de maatschappelijke ladder staat. Voor God is ieder mens gelijk. Dit is ook duidelijk naar voren gekomen in beide cursussen. Daarnaast had ik nog wel vragen over de doop en het avondmaal, ook deze zaken zijn uitgebreid besproken, samen met nog een aantal interessante onderwerpen. Daarnaast was er ook filmmateriaal te zien.

Wij hebben zowel de eerste cursus gevolgd als de vervolgcursus. Ik wil mij nu verder oriënteren en kijken waar ik mij thuis voel qua kerkgang. Ik ga kerkdiensten bezoeken van verschillende gemeenten in de regio en sinds de eerste cursus kijk ik tevens elke zondag naar Hour of Power. Als ik niet in de gelegenheid ben om rechtstreeks te kijken neem ik het op.

Zowel de eerste als de tweede cursus werden op een ontspannen manier gegeven door Mark en Jan-Jaap met vooraf gezamenlijk eten, vandaar ook de naam Aan Tafel. Onze dank aan de kooksters, het eten smaakte iedere keer weer heerlijk.

 

De cursus is laagdrempelig en echt een aanrader voor een ieder die wat meer wil weten over het Christelijk geloof.


Commentaar

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

 • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

  Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

 • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

  Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...